Co je to mírný narcismus

Poslední aktualizace: 20 February 2024 | Napsal: Miroslav Sázovský

V našich přednáškách a materiálech vždy říkáme, že narcismus je spektrum. Od "low-grade superficial narcissist" (povrchní narcista nízkého stupně) až po "malignant, violent, or more severe narcissist" (zhoubný, násilný nebo vážnější narcista).

V tomto článku se podíváme na střed tohoto spektra 

"moderate narcissism" (středním či mírném narcismu)

Jde o formu narcismu, která není tak extrémní nebo poškozující jako formy narcismu popsané na obou koncích spektra: není to "low-grade superficial narcissist" (povrchní narcista nízkého stupně), což je lehká forma narcismu charakterizovaná povrchností a egocentrismem, ani "malignant, violent, or more severe narcissist" (zhoubný, násilný nebo vážnější narcista), což jsou formy narcismu s vážnými nebo destruktivními projevy.

Střední (mírný) narcismus se vyznačuje tím, že poskytuje dostatek "dobrých dnů", které vás udržují v zájmu, a dostatek "špatných dnů", které vás zraňují a zanechávají v úplném zmatku. Tito lidé mají kognitivní empatii, což znamená, že občas se zdá, že "tomu rozumějí".

Cítí se oprávněni, hledají validaci a vykazují aroganci, která je drzá, ale ne hrozivá. Jsou pokrytečtí a věří, že pro ně platí jiná sada pravidel. V tomto kontextu "slovo: mírný nebo střední" poukazuje na určitou rovnováhu mezi dvěma extrémy, kde je narcismus stále problematický, ale nedosahuje extrémních projevů nejzávažnějších forem.

Srovnání různých forem narcismu

Pro srovnání různých projevů narcismu - od mírného narcismu přes povrchní narcismus až po zhoubný narcismus - můžeme použít následující tabulku, která zahrnuje klíčové charakteristiky každého typu:

undefined

Tato tabulka ukazuje, že mírný narcismus se nachází někde uprostřed spektra, mezi lehkou, často povrchní formou narcismu a vážnějšími, destruktivními formami narcismu. Lidé s mírným narcismem mohou projevovat určitou úroveň sebereflexe a kognitivní empatie, která jim umožňuje "rozumět", ale stále mají tendenci být sami sobě centrem vesmíru, což může vést k problematickému chování ve vztazích a interakcích s ostatními.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik 

comgate