Co je to technika Šedé skály (Gray Rock technique)

Poslední aktualizace: 24 May 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

V dnešní době jsou lidé často vystaveni toxickým jedincům, kteří se snaží ovládat jejich emoce a chování. Narcisté a manipulativní jedinci mohou být nebezpeční a je důležité najít způsob, jak se s nimi vypořádat. Jednou z účinných technik je Šedá skála.

Technika Šedé skály (Gray Rock technique) je způsob, jak se chovat v interakci s osobou, která se snaží manipulovat s vašimi emocemi nebo vás zneužívat. Tuto techniku vyvinula psychoterapeutka a blogerka Skylar, která vysvětluje, že cílem této techniky je minimalizovat množství emocionálních podnětů, které tato osoba získává z vaší reakce.

Šedá skála spočívá v tom, že se při interakci s toxickým jedincem snažíte být co nejvíce nevýrazní a neemotivní. Zkrátka jako šedá skála, která nezaujímá žádný postoj. Tato technika může pomoci minimalizovat projevy narcisty a přinutit ho k přehodnocení svých taktik.

Jak používat techniku Šedé skály

Věřte tomu, že se narcistovi líbí, když získává vaši pozornost, emoce a energii. Vaše reakce ho udržují v chodu a dávají mu pocit moci a kontroly. Pokud se ale naučíte používat techniku Šedá skála, ztratí svůj zdroj potravy a brzy přestane být tak agresivní a manipulativní.

Při použití techniky Šedé skály se snažíte být co nejvíce nezajímavým a nevýrazným. Nepodporujete diskusi o osobních tématech, neodpovídáte na provokativní otázky a nevyjadřujete se emocionálně. Namísto toho se soustředíte na fakta a konkrétní informace. Komunikace by měla být jednosměrná a omezena na nutný minimu.

Cílem této techniky je minimalizovat to, co je pro narcistu nejvíce cenné - vaši pozornost, emoce a reakce. Pokud nebudete reagovat na provokace a budete komunikovat pouze na úrovni faktů, bude pro manipulátora těžší získat kontrolu nad situací a nad vámi.

První a nejdůležitější krok je vytvořit si plán a být připraveni na interakce s narcistou.

Pokud víte, že se budete s narcistou setkávat na určité akci nebo ve stanovený čas, vytvořte si mentální obranu předem. Rozhodněte se, že nebudete reagovat na žádné provokace a zůstanete co nejvíce neutrální.

Další krok je být Šedou skálou, což znamená, že budete co nejvíce neemotivní a nezaujatí.

Nenechte se vtáhnout do diskuse a nepoužívejte osobní útoky. Zůstaňte co nejvíce profesionální a snažte se být co nejméně viditelní. Pokud se snaží narcista získat vaši pozornost nebo emoce, neodepište mu a raději se vzdalte.

Také je důležité používat písemnou komunikaci, abyste mohli archivovat veškeré interakce s narcistou.

Pokud se snaží narcista získat vaši pozornost nebo emoce, raději neodpovídejte na jeho zprávy a raději se vzdalte. Pokud je to nutné, odpovězte stručně a jasně, aniž byste se dostali do osobních útoků.

A konečně, nezapomínejte na své zdraví a pohodu.

Pokud se cítíte příliš vystresovaní nebo unavení, nebojte se odpočinout a dát si pauzu od interakce s narcistou. Využijte různé relaxační techniky, jako je meditace nebo jóga, a najděte si čas na sebe.

Technika Šedá skála je skvělým nástrojem pro překonání interakce s narcistou. Pokud se naučíte být co nejvíce neutrální a profesionální, získáte kontrolu nad situací a můžete se vyhnout manipulaci a agresi narcisty.

Použití techniky Šedá skála vyžaduje trpělivost a vůli k tomu, abyste se naučili ovládat své emoce. Musíte být připraveni na to, že to bude trvat nějaký čas a že může být náročné, zejména pokud jste zvyklí být emocionálně angažovaní.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik