Jak narcismus ovlivňuje neurologický vývoj dítěte

Poslední aktualizace: 26 August 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

Jak ovlivňuje narcismus psychický vývoj dítěte
Vliv narcismus na děti

Může narcismus negativně ovlivnit psychický vývoj dítěte? Jak pomoci dětem, když jeden z rodičů je narcista?

Narcistům chybí empatie a schopnost porozumět potřebám a pocitům dítěte. Nedokážou být emočně přítomni takovým způsobem, aby se malé děti cítily pochopeny, bezpodmínečně přijaty a zrcadleny. Tento nedostatek může mít negativní dopad na "dobrou" stimulaci mozku dítěte, tedy na to, "co se nestalo, ale mělo se stát".

Když zkoumáte negativní dopad na děti, je snadné se podívat na to, co se stalo. Avšak je mnohem složitější zjistit, co se nestalo, ale mělo by se to stát. Jak řekl dětský psychiatr D. W. Winnicott: "Děti, které vyrůstaly pod vlivem narcisty, postrádají jeden faktor, který je nutný pro zdravý vývoj seberegulačních okruhů mozku - faktor naladění.”

Co nejvíce chybí dětem, které mají narcistického rodiče?

Dospělí, kteří se s ostatními dělí o své zážitky, tvrdí, že jim v dětství chybělo hluboké spojení s rodiči. Jakési naladění na emoční notu.

Hluboké spojení nemá nic společného s tím, jak se věnujete nebo nevěnujete svým dětem, jak moc je milujete a kolik jim dáváte nebo nedáváte. Hluboké spojení je vaše schopnost nebo možnost být emočně přítomní takovým způsobem, že se malé děti cítí být pochopeny, vyslyšeny a bezpodmínečně přijaty takové, jaké skutečně jsou. Hluboké spojení je skutečným jazykem lásky, který dětem umožňuje prožívat význam slov "Miluji tě".

Můžete být skvělý rodič, který své děti miluje celým svým srdcem, ale zároveň nemusíte být schopni být v hlubokém spojení s vnitřním světem vašich dětí.

Tato schopnost chybí nejen lidem s narcistickou poruchou osobnosti.

Děti, které mají zkušenost s narcistickým rodičem, říkají, že nikdy neslyšely slova "Miluji tě" a necítily se přijímány a zrcadleny.

Vzpomínáte si na film Avatar, kde avataři říkali: "Zřím tě"?

Proč je pro děti důležité být alespoň pár desítek minut v hlubokém spojení se svými rodiči?

Děti, které mají s rodiči povrchní vztah, mohou cítit, že je rodiče milují a projevují jim určitou formu lásky, ale hloubka jejich spojení s rodiči jim chybí. Nedostatečná hloubka vztahu mezi rodiči a dětmi brání správnému vývoji neurologických a psychických seberegulačních systémů. Dětský psychiatr Daniel Siegel to v jednom ze svých rozhovorů vyjádřil slovy:

Schopnost regulovat emoční stavy je závislá na pocitu, že rodiče prožívají podobný stav mysli spolu s námi.

Gabor Maté ve své knize "V říši hladových duchů" píše, že seberegulace neznamená "být hodný". Je to schopnost dítěte udržet si do rozumné míry stabilní vnitřní emoční prostředí. Děti s dobrou seberegulační schopností nezažívají rychlé střídání extrémních emocí v tváři zklamání, nesnází, problémů, výzev i úspěchů či odměn života. Jejich pocit pohody nezávisí na reakcích ostatních, na činnostech či událostech.

Podle Gabor Maté nedostatek hlubokého spojení zvyšuje riziko nástupu závislostí v pozdějším věku.

Jak být s dětmi v hlubokém spojení?

Hluboké spojení s dětmi může být narušeno stresem rodiče, který není přítomný a má hlavu někde jinde. Především v manželství, kde jeden z manželského páru je narcista, dochází ke vzniku permanentního stresu oběti narcisty.

Jak můžete zjistit, co se nestalo a mělo se stát?

Intenzivní láska, kterou pociťujete, automaticky neznamená, že děti tuto lásku vnímají v její čisté podobě. Proto je důležité si uvědomit, že láska je něco, co si dovolujete cítit a nikdo vám ji nemůže dát. Pak zůstává jediná otázka: "Jak se projevuje má přítomnost v očích mých dětí a kdo pro ně skutečně jsem, že necítí lásku stejně intenzivně jako já?"

Láska stejně jako důvěra není něco, co máte nebo nemáte. Je to spíše něco, co děláte a kdo skutečně jste.

Miroslav Sázovský

Láska je úroveň vědomí. Proto není důležité, jak moc a intenzivně své děti milujete, ale jak oni vnímají lásku z vaší přítomnosti v hlubokém spojení. Jak moc mají vysokou úroveň vědomí lásky, radosti a míru z vaší přítomnosti.

Hluboké spojení se nemusíte učit. Již od samotného početí ho umíme prožívat, jen jsme na to v tomto traumatizujícím světě zapomněli.

Nemusíte u toho mluvit, stačí se na dítě napojit tak, aby se cítilo bezpodmínečně milováno, přijímáno, pochopeno a vyslyšeno. Pozorujte jeho krásu. Uvědomte si přítomný okamžik teď a tady. Jak dýchá? Co říká? Jak vnímá svět? Co je pro něj skutečně důležité? Na čem mu fundamentálně záleží? Jaký zázrak se vám před očima zobrazuje?

Dovolte si otevřít srdce.

Pokud se vám nedaří otevřít své srdce, můžete využít naší meditace pro otevření srdce, kterou jsme získali od neurochirurga Jamese R. Dotyho. Stačí se zdarma registrovat do naší veřejné komunity Institutu Evoluce Vztahů. V levém sloupci pak najdete diskuzní vlákno s názvem meditace.

Meditace pro otevření srdce
Komunita institutu evoluce vztahů

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik