Jak ochránit děti a partnera před narcisty

Poslední aktualizace: 24 May 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Častou otázkou našich klientů nebo lidí v naší komunitě je: "Jak ochránit děti, partnera nebo kolegy v práci, před narcistickými lidmi?"

Chránit své blízké před narcistickými lidmi vyžaduje upřímnost, přítomnost a vyhýbání se situacím, ve kterých se s narcistickou osobou ocitají.

Pro každého, kdo je vystaven narcistickým manipulacím a kampaním, je náročné ochránit sám sebe, natož ochránit partnera nebo děti. V tomto krátkém článku se s vámi podělíme strategii, která vám může pomoci.

Krok č. 1

Nejprve buďte upřímní sami k sobě i k partnerovy či dětem ohledně dynamiky narcistických vztahů a toho, jak ji rozpoznat. Chování narcistické osoby nemůžete změnit a není to vaše vina. Dětem možná nebudete chtít říkat, že jejich prarodič je narcista, ale když je to bezpečné, můžete jim vysvětlit, proč takové chování není hezké nebo pravdivé.

Krok č. 2

Buďte přítomni, když je nová osoba v blízkosti narcistické osoby. Narcisté rádi triangulují a mohou se snažit lidi okouzlit nebo dělat pomlouvačnou kampaň. Nedovolte narcistům, aby zahájili gaslighting i na vaše děti či partnera.

Krok č. 3

Pokud je to možné, nevystavujte partnera či děti situacím s narcistickou osobou. Pokud jde o vaše děti, nechcete se spoléhat na to, že vám je narcistická osoba pohlídá. Pokud jde o vaše přátele, nenechávejte je s partnerem o samotě. Můžete si být jistí, že narcista bude s dětmi nebo vašim partnerem manipulovat, aby získal všudypřítomnou moc a kontrolu. Bude mu jedno, zda utrpí váš vztah nebo děti začnou ztrácet příležitost mít krásný vztah s novým tatínkem.

Krok č. 4

Zvažte, co se děje v práci. Pokud máte hulvátského narcistického šéfa, váš partner nebo rodina se s ním nemusí setkávat na firemních akcích. Víme, že budete chtít rodině ukázat, proč často chodíte domů zničení, ušlapaní a frustrovaní, ale nedělejte to.

Krok č. 5

Nezapomeňte se starat sami o sebe. Nemůžete být neustále lidským štítem a nemusíte vystavovat někoho, na kom vám záleží, utrpení ze setkání s narcistou. Nejste superhrdina(ka). Pečujte so své zdraví a v co největší míře omezte jakýkoliv styk s narcistou.

Především buďte otevření a upřímní a spolupracujte se zdravými, laskavými a soucitnými lidmi, kteří mají zájem rozvíjet, obnovovat a udržovat váš vztah.

Staňte se členem podpůrné skupiny, abyste obtížná setkání s narcistickými lidmi učinili o něco méně obtížnými.

Často kladené otázky

1. Co je narcismus a jak ovlivňuje vztahy?

Odpověď: Narcismus je porucha osobnosti, která se vyznačuje velkolepým pocitem vlastní důležitosti a nedostatkem empatie vůči druhým. Může mít značný dopad na vztahy, protože narcistická osoba se může vůči druhým chovat manipulativně a znehodnocovat je.

2. V čem může být najímání chůvy lepší než spoléhání se na narcistické přátele nebo členy rodiny?

Odpověď: Najímání chůvy může být spolehlivějším a trvalejším zdrojem péče o děti než spoléhání se na narcistického přítele nebo člena rodiny, který může být nespolehlivý nebo se může chovat manipulativně.

3. Co bych měl dělat, když je manžel/ka narcistický/á a hrubý/á na mé přátele?

Odpověď: Stýkejte s přáteli bez přítomnosti narcistického manžela a nastavíte hranice, které ochrání vztah s přáteli.

4. Jak ochránit rodinu před narcistickým šéfem?

Odpověď: Možná je nejlepší vyhnout se představování rodinným příslušníkům z politických důvodů a co nejvíce omezit interakci.

5. Je možné změnit chování narcistického člověka?

Odpověď: Ne, chování narcistické osoby není možné změnit. Je důležité si to uvědomit a chránit sebe i své blízké před jejich chováním. Nemůžete změnit chování nikoho jiného. On musí chtít změnit své chování.

6. Jak mohu ochránit děti před narcistickým prarodičem?

Odpověď: Je důležité být přítomen, když narcistická osoba komunikuje s dětmi, a upozorňovat na to, když její chování není hezké nebo pravdivé. Může být také nutné omezit kontakt a v případě potřeby zasáhnout.

7. Jak se může někdo vypořádat s triangulací a vábivým chováním narcistické osoby?

Odpověď: Upozorněte na něj a stanovte hranic. To může pomoci ochránit vás i vaše blízké před zatažením do konfrontačních nebo nepříjemných situací.

Zastávat se ještě více sám sebe je tak zásadní nejen pro uzdravení, ale i pro zvládání těchto narcistických vztahů.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik