Nenápadná forma gaslightingu - veřejný šarm a soukromá krutost narcisty

Poslední aktualizace: 1 December 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Odhalím vám jednu nenápadnou formu gaslightingu, kterou je málo kdo dokáže rozpoznat, ale přesto se běžně vyskytuje v narcistických vztazích.

Podstatou gaslightingu je popírání reality druhého. Často se projevuje popíráním událostí, chování, slov nebo znehodnocováním emocí. Tato forma manipulace je v narcistických vztazích rozšířená a vyznačuje se znehodnocováním, manipulací, lhaním, kritikou, hněvem a vztekem za zavřenými dveřmi.

Co je gaslighting

Klíčovým aspektem tohoto gaslightingu je výrazný kontrast mezi chováním narcisty v soukromí a na veřejnosti. Na veřejnosti může působit okouzlujícím, laskavým a starostlivým dojmem, projevovat chování, jako je pamatování si jmen, pomoc druhým a velkorysost. Tato veřejná podoba může být natolik přesvědčivá, že vede oběť i ostatní ke zpochybňování skutečnosti zneužívání, což ještě více prohlubuje efekt gaslightingu. Oběti se často přistihnou, že pochybují o svém vnímání a prožívání a myslí si, že jsou možná příliš kritičtí nebo že problémem ve vztahu jsou oni samotní.

Jakmile se však ocitnou v soukromí, chování narcisty se dramaticky změní a odhalí pohrdavou, neempatickou a kritickou osobnost. Tento soubor zkušeností: od okouzlujících na veřejnosti po urážlivé v soukromí, je základní strukturou narcistických vztahů. U oběti vyvolává kognitivní disonanci, která má tendenci soustředit se na pozitivní veřejné interakce, zatímco negativní zážitky v soukromí zlehčuje.

👉 Přečtěte si knihu: Trauma a paměť nebo Když se proroctví nesplní

Dopad gaslightingu na oběť

Tato dualita oběť nejen mate, ale také ji odřízne od potenciální podpory, protože lidé zvenčí často vidí pouze okouzlující fasádu narcisty. V důsledku toho může oběť působit úzkostně, pochybovačně a malomyslně, což ještě více posiluje dojem, že problémem je ona, nikoli narcista. Narcistický jedinec využívá těchto veřejných projevů k získání narcistického přísunu, zatímco v soukromí si ulevuje od napětí a studu útoky na své blízké.

Toto chování je obzvláště škodlivé v intimních vztazích a může být hluboce matoucí pro děti narcistických rodičů, které vyrůstají jako svědci toho, jak se milovaný, okouzlující rodič na veřejnosti mění v krutou, znehodnocující a emocionálně zneužívající postavu v soukromí.

Cyklus, kdy je na veřejnosti okouzlující a v soukromí zneužívající, je hlubokou zkušeností gaslightingu, která v obětech zanechává úzkost, zmatek, pochybnosti o sobě samých a často pocit bezmoci a beznaděje.

Je důležité si tuto dichotomii uvědomit a nezavrhovat zkušenosti těch, kteří v takových vztazích trpí. Klíčové je pochopení dvojí povahy narcistů a jejich schopnosti nosit různé masky na veřejnosti a v soukromí. Toto poznání může obětem a jejich podpůrným sítím umožnit prohlédnout nalískané pozlátko narcisty a uznat realitu, která je často skryta před zraky veřejnosti.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik 

comgate