Neskákejte do manželské poradny po hlavě!

Poslední aktualizace: 9 March 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

Párové poradenství

Párový koučink je odlišný od individuálního koučování. Zatímco individuální koučování se obvykle zaměřuje pouze na Vás, Vaše potřeby a to, jak se můžete zlepšit, otázky párového koučinku se týkají Vás a Vašeho partnera. Tato forma podpory Vám a Vašemu partnerovi pomáhá poznat se navzájem a objevit způsoby, jak můžete svůj vztah posílit. Párový koučink může být užitečný pro všechny páry, bez ohledu na to, jestli se vztah nachází v krizi či nikoliv.

Pouhý společný výběr vhodného kouče (poradce) vyžaduje trochu týmové práce. Z tohoto důvodu u nás na Evolucevztahu.cz párový koučink provádí buď Eva, Míra nebo oba současně. Zde jsou některé tipy, které Vám s partnerem pomohou na cestě k párovému koučování.

Co byste měli vědět o párovém koučinku

Když se chystáte na novou zkušenost, jako třeba poradenství pro páry, je dobré mít co nejvíc informací. Fakta a rady vám pomohou zbavit se pocitu úzkosti, nervozity nebo nejistoty - to platí bez ohledu na to, jakou terapii zvolíte. Proto dodržování těchto rad vám pomůže získat patřičný kontext, který zvýší šance na zlepšení vašeho vztahu.

Párový kouč nebo terapeut vám manželství nezachrání

Pokud si najmete manželského poradce, neměli byste očekávat, že on sám napraví vaše manželství. To není jeho práce. Jeho úkolem je vést vás k nápravě vašeho manželství. Je na vás, abyste se snažili dodržovat jeho rady a zlepšili svou situaci.

Nepochybně se ptáte: "A co můj partner? Neměl by také něco udělat?" Samozřejmě, že by měl. Ale nemůžete ovládat, co váš partner dělá. Jediná osoba, kterou můžete ovlivnit, jste vy. A někdo musí udělat první kroky.

Mnoho lidí mylně věří, že poradce bude mít zodpovědnost za zachování jejich manželství. To není pravda. Poradce vám bude pouze pomáhat a nabízet rady a řešení. Je na vás a vašem partnerovi, abyste se skutečně rozhodli napravit vaše manželství a naslouchali poradcově zpětné vazbě. Párové koučování může být prospěšné, pokud máte otevřenou mysl a plníte domácí úkoly. Někdy vám poradce může říct něco, co se vám nelíbí, ale je důležité naslouchat a nepodléhat negativním pocitům.

Většinu práce uděláte mimo sezení

Nemusíte očekávat, že se po pár terapeutických sezeních váš vztah hned zlepší. Manželské poradenství vám poskytne rady. Pak je na vás, abyste je ve svém vztahu uplatnili. Jak dobře se vám bude dařit v budoucnosti, záleží na tom, jak moc budete pracovat na vašem vztahu mimo sezení s koučem.

Je skvělé pracovat s partnerem v terapeutické místnosti, ale pracovat spolu doma může být mnohem těžší, zejména když máte špatný den a cítíte se frustrovaní. Často je snadnější mluvit o řešeních, než je skutečně realizovat, ale právě teď je nejdůležitější začít pracovat na zlepšení a udržení vašeho vztahu. Nezapomeňte, že vy a váš partner jste zodpovědní za nápravu a udržení vašeho vztahu, nikoli kouč. Takže se společně pusťte do práce, i když to není nejjednodušší nebo nejpříjemnější věc na světě. Snažte se teď motivovat sami sebe a později si užijete plody vaší práce.

Párový koučink

Bude to fungovat, jen když oba budete chtít

Je naprosto v pořádku, pokud vy nebo váš partner máte výhrady k párovému koučování. Aby bylo párové koučování úspěšné, musíte oba dva chtít zlepšit svůj vztah. Avšak každý z vás může mít jiné důvody k tomu, proč a co chce vylepšit. Bez ohledu na to, jaké jsou vaše důvody pro to, aby vaše manželství fungovalo, jsou všechny důležité a platné.

Lidé se mohou rozhodnout projít poradnou z několika důvodů. Například kvůli rodině nebo dětem, kvůli finanční situaci, kterou jste společně vytvořili, protože stále milujete svého partnera, nebo z nějaké kombinace těchto a dalších důvodů. Důvod, proč vy nebo váš partner chcete zachovat manželství při vstupu do poradny, se může lišit od důvodu, proč jste se vůbec vzali. A to je v pořádku.

Dalším důležitým faktorem pro párovou terapii je, že vy i váš partner musíte být stejně oddáni k zachování vašeho vztahu. Když to tak je, máte šanci váš vztah zachránit. Nicméně, pokud jeden z vás není stejně oddaný jako ten druhý, nejspíš to nebude fungovat. Některé vztahy se dají zachránit a udržet, ale některé bohužel ne. Takže úspěch nebo neúspěch vašeho vztahu bude záviset na tom, zda jste oba stejně oddáni a ochotni zlepšit váš vztah.

Pokud si spolu vytvoříte posilňující budoucnost vašeho vztahu, může se stát, že se vaše důvody pro zůstání spolu a vaše vzájemné city budou v budoucnu shodovat.

Neotálejte s návštěvou manželské poradny

Mnoho párů čeká příliš dlouho, než se rozhodnou pro párové poradenství. To vede k tomu, že se počáteční problémy a stížnosti množí a rozdíl mezi partnery se stává větší a obtížnější. Pokud se záležitost řádně neřeší, může to být pro váš vztah fatální. Negativní pocity zůstávají nevyřešeny a nakonec explodují, což může vést k nevratným škodám. Je proto důležité jednat aktivně, místo abyste čekali a situaci nechali zhoršit.

Párové poradenství je mnohem účinnější, pokud vyhledáte pomoc, jakmile rozpoznáte problém, který nemůžete vyřešit. Takže pokud máte nějaké problémy ve vztahu, oslovte odborníka na manželské poradenství, který vám a vašemu partnerovi může pomoci.

Pomoc od kouče, terapeuta nebo poradce nemusí být účinná.

Párové koučování není vždy účinné a není pravda, že každý pár, který navštěvuje terapii, dokáže zachránit svůj vztah. Někdy se stane, že jeden z partnerů si uvědomí, že je pro něho lepší rozchod. V takových případech může být nejlepším řešením vědomě ukončit vztah, aby bylo možné se posunout dál.

Nicméně, párové koučování může být velmi užitečné pro páry, kteří jsou ochotni pracovat na svém vztahu a investovat do něj čas a úsilí. Terapeut nebo kouč může sloužit jako průvodce na cestě k posílení vašeho vztahu, ale o tom, zda bude vaše párové koučování úspěšné, rozhodujete nakonec vy a váš partner. Je důležité mít realistická očekávání a být otevřený k náročné práci, která je potřebná k zlepšení vašeho vztahu.

Manželská poradna

Záleží na ochotě autenticky komunikovat

Při párovém koučování je důležité, abyste byli před koučem zranitelní a ochotní autenticky sdílet všechny detaily. Je to mnohdy obtížné, ale nebojte se, nebudete na to sami. Je zcela běžné pociťovat stud a rozpaky. Někdy se dostanou na stůl problémy, o kterých byste raději nemluvili s ostatními lidmi. To je pochopitelné, ale pro úspěšnou párový koučink je nutné, aby nezůstalo nic skryto a aby byly sděleny všechny detaily, které byste chtěli řešit se svým partnerem. Věřte nám, že i ty nejtěžší věci se dají vyřešit, a to vždy s ohledem na vaše pocity a potřeby.

Vztahy a koučování potřebují zranitelnost a zranitelnost bez odvahy neexistuje. Bez zranitelnosti to nebude fungovat. Pokud před koučem nebudete otevření a zranitelní, váš vztah se nemůže zlepšit. Chcete-li z koučování dosáhnout maximálního efektu a zlepšit svůj vztah, musíte být ochotni se vypořádat se s těžkými věcmi. Proto odložte stranou stud, pochybnosti, pocit viny a další negativní pocity.

Závěr

Když to shrneme, manželská poradna je služba pro duševní zdraví, která pomáhá všem manželským párů zlepšit jejich vztahy. Navíc párový koučink pomáhá lidem rozpoznat vzorce chování, pochopit oblasti, kde se mohou zlepšit, a naučit se, co přispívá k úspěšnému, láskyplnému a zdravému partnerství. Život může být náročný, ale moci se opřít o svého partnera v těžkých chvílích je důležité a významně mění situaci. Párový koučink může pomoci vám a vašemu partnerovi rozvíjet, obnovovat a udržovat láskyplné, zdravé a funkční vztahy ve všech oblastech vašeho života.

V životě se určitě setkáme s těžkými časy, bez ohledu na naši úroveň příjmu, vztahový status, zeměpisnou polohu, povolání atd. Nicméně, to, co nás skutečně definuje, není to, kolikrát jsme padli, ale kolikrát jsme se dokázali zvednout a pokračovat dál. Schopnost obstát a nepodlehnout vlivu osudu je to, co nás nakonec činí silnějšími. A pamatujte si, že po každé bouři vyjde slunce a nový den přináší nové možnosti.

Manželští poradci Eva a Miroslav Sázovský ví, že tato cesta může být náročná. Proto nabízejí různé poradenské a terapeutické služby, které mohou být užitečné pro každého, kdo to potřebuje. Pokud potřebujete pomoc, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás. Stačí jednoduše kliknout sem.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik