Převezměte kontrolu nad svým životem: Co dělat, když žijete s narcistou

Poslední aktualizace: 24 May 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

Život s narcistou

Život s narcistou se může zdát jako bezvýchodná situace. Pokud se stanete obětí narcismu, měli byste jako první krok prozkoumat své cíle a hodnoty, abyste mohli vytvořit strategie, které vám pomohou dosáhnout vašich cílů a zlepšit váš současný stav.

Je důležité si uvědomit, že manipulace a kontrola ze strany narcistického partnera jsou nepřijatelné a mohou vést k pocitům nejistoty a nízkého sebevědomí.

Níže se dozvíte, čemu bychom se věnovali, kdybychom vás začali koučovat:

  1. Uvědomte si, že to není vaše vina: Manipulace a kontrola jsou chování, která vyžadují aktivní účast od manipulátora. Není to vaše chyba, že se k vám takto chová. Najděte si podpůrnou skupinu, abyste se zbavili pocitu viny.
  2. Vytvořte si jasnou představu o tom, co očekáváte od zdravého vztahu: Představte si, jaký by měl být zdravý, naplňující a bezpodmínečně láskyplný vztah. Zkuste si položit otázku, zda vaše současná situace odpovídá této představě. Využijte k tomu druhou sérii našeho podcastu Manželství, kde nabízíme různé druhy konverzací, které byste měli s partnerem vést.
  3. Naučte se rozpoznávat manipulaci: Manipulace může být velmi nevyzpytatelná a těžko rozpoznatelná. Učení se rozpoznávat manipulaci může být klíčové k tomu, abyste se s ní dokázali lépe vypořádat. V našem podcastu Manželství budeme probírat jednotlivé manipulativní techniky narcistů a psychopatů.
  4. Buďte sebevědomí a důrazní: Manipulátoři se obvykle snaží vyvolat pocit viny, aby dosáhli svých cílů. Buďte si jisti svými přesvědčeními a nebojte se říci "ne". Nemusíte na to být sami.
  5. Vyžádejte si podporu: Není nic špatného na tom, abyste si vyžádali pomoc od rodiny, přátel, podpůrné skupiny nebo profesionála, když se snažíte vypořádat

Společně v našem podcastu nebo v komunitě budeme pracovat na dalších strategiích, které vám pomohou dosáhnout cílů a snížit stres a frustraci spojenou s narcismem.

Pokud budete mít zájem, můžeme prozkoumat vaše další potřeby a problémy v různých oblastech vašeho života, abychom vám pomohli najít řešení a dosáhnout vašeho plného potenciálu.

Rezervujte si konzultaci zdarma, rádi vám Evča nebo Míra pomohou.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik