Proč běžné vztahové rady u narcistického vztahu nefungují?

Poslední aktualizace: 24 May 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Spousta vztahových koučů je pravděpodobně setká s klienty, kteří budou říkat, že jejich rady jim nefungují. Spolu s Evčou koučujeme jednotlivce, páry a skupiny lidí a čas od času se setkáme se situacemi, kdy běžné koučovací postupy a odborné rady, jak se vypořádat s nefunkčním nebo nemocným vztahem nefungují. 

Téměř vždy to jsou vztahy, které v sobě mají prvky nebezpečné toxicity - narcismus.

Pokud znáte práci manželů Gottmanových nebo i tu naší práci na v Institutu Evoluce vztahů, tak víte, že radí a na základě vlastních zkušeností doporučujeme mít pravidelně min. 1x týdně rande, pravidelně dělat drobné projevy lásky, vyjadřovat vděčnost, být v hlubokém spojení s partnerem a autenticky mu naslouchat. Dříve, než promluvíte, tak se zastavit a napojit se na srdce atd.

Ačkoli tyto rady mohou být užitečné pro páry ve zdravém vztahu, často nefungují pro lidi v narcistických vztazích. 

Narcistický partner často neopětuje tyto pozitivní kroky a namísto toho si je může vykládat jako emoční zásobárnu nebo je znehodnocuje a odpírá. Narcisté vaše pokusy o obnovu a evoluci vztahu považují za manipulaci. Jak se říká: "Podle sebe soudím tebe." 

Pokud se při povídání s narcistou zastavíte, abyste se nadechli a napojili na své srdce, tak oni budou mluvit dál a nebo vás obviní za manipulaci ve formě mlčení. Pokud ve vztahu s narcistou požádáte o odložení konverzace o neřešitelném problému na ráno, tak řekne, že na něj děláte stonewalling a vrátí vám proti úder. 

Velmi často párům radíme, aby komunikovali skrze nenásilnou komunikaci: "Já cítím, já potřebuji. Ty cítíš, ty potřebuješ." Pokud narcistovi řeknete, co cítíte, tak je to stejné, jako byste mu dali náboje do kulometu a vyzvali ho, aby na vás začal střílet. 

Doplňte si informace z našich poznámek z video přednášek. Tento článek vznikl na základě inspirace z videa paní Dr. Ramani: Proč tradiční vztahové rady v narcistickém vztahu neplatí

Přeživší v narcistickém vztahu mají často pocit, že využívání těchto rad je spíše zahanbuje. Doslova se stydí. Oběti narcismu si totiž myslí, že problém je v nich samotných, protože se málo snaží nebo nejsou dost laskaví. Proto jim tyto rady spíše potvrzují, že si neumí vytvořit, rozvíjet a udržovat zdravý vztah. 

V narcistických vztazích nejde o vyladění, ale o zneužívání

Lidé v těchto vztazích by se neměli stydět za své snahy, ale měli by si uvědomit, že některé rady nejsou vhodné pro jejich situaci, protože žijí s narcistou.

Je důležité hledat specifické zdroje a odborníky, kteří rozumějí problematice narcistických vztahů, aby mohli najít efektivní způsoby, jak se vyrovnat s těmito vztahy a pracovat na svém uzdravení. Můžete se registrovat do naše newsletteru nebo se připojit do naší podpůrné skupiny pro oběti narcismu

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik