Proč oběti narcismu pochybují o sobě a cítí se osamělé

Poslední aktualizace: 23 August 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Zamýšleli jste se někdy nad tím, že je možná lepší být ve vztahu s někým, kdo se k vám nechová správně, než být zcela sami? Spousta žen i mužů, kteří sdílí život s narcistickým partnerem, se zdá být přesvědčena, že je lepší vydržet ve vztahu plném emočního týrání, než riskovat samotu.

Spolu s mou ženou Evčou se věnujeme koučování a poradenství pro oběti narcismu na různých stupních jejich utrpení. Víte, co je jedním z nejčastějších problémů, o kterých se nám svěřují lidé, jež dlouhodobě žijí v emocionálně toxickém vztahu?

Osamělost.

"Zasloužila jsem si to," přiznala mi jedna klientka, když jsem se jí ptal, co ji vedlo k tomu, že tolerovala emocionální zneužívání. "Mám strach, že pokud odejdu, nikdo mě již nebude chtít. Prožila jsem 20 let s mužem, který má teď milenku o 15 let mladší a říká mi, že jsem 'mimo sezónu'." Toto jsou slova 45leté ženy, která ztratila svou sebeúctu.

Z dlouhodobého hlediska mohou vztahy, v nichž dochází k emočnímu týrání, vést k tomu, že se ztratíte sami v sobě, což je ta nejhorší forma samoty.

Paul T. Mason

Zasloužíte si žít život, který si opravdu vážíte, a to s partnerem, který si vás rovněž váží.

Pokud dlouhé roky žijete po boku někoho, kdo vás neustále kritizuje, obviňuje, pomlouvá, ponižuje a zesměšňuje, je velmi pravděpodobné, že začnete pochybovat o svém právu na zdravý, láskyplný a funkční vztah.

Jaký život si přejete žít?

Spolu s Evčou jsme přesvědčeni, že každý by:

  • měl být respektován jako člověk,
  • měl se cítit vyslyšen a pochopen,
  • měl být oceňován a pochválen,
  • měl mít právo na své soukromí,
  • měl žít v mírumilovném vztahu, v němž se efektivně řeší konflikty,
  • měl se vztahu cítit seberealizován,
  • měl zakoušet vzájemnou autentickou důvěru,
  • měl mít prostor pro růst a rozvoj svých schopností,
  • měl mít svobodu vyjádřit své názory a myšlenky beztrestně,
  • měl mít možnost vztah ukončit bez trestání, ponižování, zesměšňování nebo týrání.
  • měl by... (doplněte sami další body, které považujete za důležité).

A nyní vám odhalím jedno velké tajemství, které si možná ještě neuvědomujete:

Vaše práva nebudou respektována ani uznána, pokud se za ně nepostavíte.

Jste připraveni stanovit si své hranice, uplatnit svá práva a otevřít novou kapitolu ve svém životě?

Rezervujte si úvodní konzultaci a začneme spolu pracovat. Nenechte si ujít příležitost začít znovu žít život, který milujete, ve vztahu, který stojí za to žít.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik