Vzorec psychopatického chování jednoho člena z rodiny

Poslední aktualizace: 30 September 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Pokud nemáte zkušenosti a znalosti týkající se psychopatického chování členů rodiny, pravděpodobně se velmi snadno necháte zatáhnout do jejich intrik a manipulací. V tomto článku s vámi plánuji sdílet jeden ze vzorců, jehož svědkem se stávají členové naší komunity a který jsem sám prožil na vlastní kůži.

Většina lidí je čestná, loajální a v rodinném prostředí jsou rádi otevření a zranitelní. I když znáte zpaměti seznam rysů, které definují psychopatii, je pravděpodobné, že psychopata nepoznáte. Psychopati se před lidmi, které chtějí zneužít, velmi dobře maskují.

Cyklus zneužívání psychopata.

Nejprve si s vámi začne vytvářet psychopatické pouto. Pokud se rozhodne, že jste pro něj užiteční, začne zjišťovat, jak funguje vaše osobnost. Během této fáze si s vámi bude vytvářet osobní vztah. Může použít metody, kdy bude milý, skromný a pro vás nedostupný. Se všemi členy rodiny se bude bavit, ale vás bude jakoby přehlížet, abyste byli nadšení, až vás k sobě připustí. Jeho budoucí manipulace bude založena právě na tomto vztahu.

Během "námluv" si psychopat testuje silné a slabé stránky vaší osobnosti, zkoumá vaše potřeby a nezahojená traumata. Nejčastěji to dělají takto:- Líbí se mi, jaký jsi.- Jsem stejný jako ty.- Tvá tajemství jsou u mne v bezpečí.- Jsem pro tebe dokonalý přítel, milenec, partner.

V budoucnu pak psychopat využije tři taktiky útoku:- útok na vaše "soukromé já".- útok na vaše "veřejné já".- útok na vaší "pověst".

Chci se s tebou sejít o samotě - milostné oblbování.

Když má psychopat dostatek informací a je si jistý, že zná vaše klíčová traumata a slabiny, chce se s vámi sejít o samotě bez jakýchkoliv svědků. Jste nadšení, jelikož jste se o jeho přízeň neustále snažili. Celá rodina (létající opice) o něm mluví jako o někom úžasném, úspěšném a chytrém člověku, který by vám mohl pomoci. Takže jste skutečně nadšení, že si s vámi chce promluvit.

Při osobním setkání vám dá pocit jedinečnosti, důležitosti a pocit, že je pro vás ideální člověk pro to, co vás baví a zajímá. Nakonec vás vyzve, abyste mu emailem nebo nějakou zprávou, která mu poskytne objektivní důkaz, poskytli doporučení či radu, kdykoliv uvidíte, že něco dělá špatně.

Zatímco vy mu toto zaslíbíte, on všem okolo řekne, že se s vámi setkal a má z vás divný pocit, protože jste se jen chlubili a dělali ze sebe něco, co nejste (zahájí pomlouvačnou kampaň). Poté jen vyčkává, až mu napíšete radu nebo doporučení, o kterou vás požádal.

Žádost o radu - Znevažování.

S nadšením a láskou mu poskytnete radu nebo mu popíšete, co vidíte, jak by to mohl změnit. Jde o něco, co vás fascinuje a co vás naplňuje vášní. Naprosto nemáte tušení, že všem okolo tvrdil, že jste doslova posedlí tím, co vás baví, ale on vám nevěří, jelikož si nemyslí, že jste skutečný odborník. Váš email přepošle všem ostatním členům rodiny s tvrzením, že už to opravdu přeháníte. Vaše žena, děti nebo někdo, na kom vám skutečně záleží, vám položí otázku: Proč jsi to udělal?

Při začátku vašeho seznámení vás psychopat k sobě nepustil, tak jste cítili, že nejste dostatečně dobří a že s vaší osobností něco není v pořádku. Nyní máte pocit, že se chováte špatně a ani vám nedojde, že vás v minulosti požádal o radu.

Vaše reaktivní obrana.

Začnete přemýšlet, co jste udělali špatně. Cítíte se bídně a celá rodina se na vás dívá jako na někoho, kdo je nadutý, povýšený a považuje se za oprávněného dávat nevyžádané rady (projekce). Netušíte, že to byla předem vymyšlená strategie, jak vás zneužít pro vlastní prospěch a získat ještě více moci a kontroly nad celou rodinou. Vaše reaktivní obrana začne zvenčí vypadat tak, jako by jste byli podivín, šílenec, který je frustrovaný a má vážné psychické problémy. Psychopat zneužije svou pozici a zeptá se psychologa, jak si má interpretovat vaše chování, jelikož chce chránit vaše děti a zbytek rodiny. Psychologovu odpověď zneužije při rodinném rozhovoru o tom, jak se vypořádat s touto nepříjemnou situací, kdy je on obětí a vy jste pachatel. Nikdo netuší, že je všechno přesně naopak.

Odkopnutí.

Teď má pozornost celé rodiny a vy se ostatním zobrazujete jako psychicky nemocný člověk. Uzavřete se do sebe a zaměříte svou pozornost na něco jiného, než na utrpení, které prožíváte. Ale psychopat nepřestává. Začne narušovat hranice. Zničehonic přijede a řekne: Pohlídej mi děti, je to akutní.

Nechápete, jak vás může požádat o pomoc, když vás před pár dny pomlouval jako psychicky nemocného člověka a rodinu vyzýval, aby zachránili vaše děti. Nyní od vás chce, abyste mu hlídali jeho děti. Nejde o děti, jde o vaši reakci na narušení hranic. Potřebuje další důkaz vaší nepříčetnosti, sobeckosti, krutosti a psychické nestability.

Jakmile řeknete: NE

Tak rodině říká, že s vámi skončil. Protože rodina by si měla pomáhat, když někdo potřebuje náhlou pomoc. Nikdo se nezamyslí, co se skutečně stalo, jelikož jsou zaslepení předchozí manipulativní kampaní o vašem nevhodném chování, a jeho slova tak berou jako důkaz, že jste skutečně špatní. Nikdo si neuvědomí, že si pouze špatně naplánoval čas a rozhodl se narušit hranice, aby vás vyprovokoval k reaktivní obraně, a mohl vás odkopnout.

Po nějaké době mlčení a několika pomlouvačných kampaní se vám ozve se slovy: Uděláme tlustou čáru. Jinými slovy chce opět zahájit Milostné bombardování.

Po určité době, kdy lidé začnou zapomínat na to špatné, se vám psychopat znovu ozve. Je to doba, kdy se zbytek rodiny začne ptát, jestli se stále spolu nebavíte. Dojde mu, že je to další příležitost, jak vypadat jako pan dokonalý. Zorganizuje rodinné setkání, na kterém udělá proslov o tom, jak je rodina to nejdůležitější a jak si musíme vzájemně pomáhat. Po tomto setkání vám navrhne, abyste udělali tlustou čáru a mohli znovu fungovat jako rodina.

Ale to, co pro psychopata znamená tlustá čára, není to, co znamená pro vás.

Pro člověka, který nechce manipulovat, tlustá čára znamená omluvu, uvědomění si konfliktu a dohodu o novém způsobu jednání. Pro psychopata tlustá čára znamená:

Přiznej, že mám pravdu a chovej se tak, jako by se nic nestalo a nesnaž se někomu ukázat nebo říci, že jsem tě zneužíval. Chovej se slušně a já tě nechám být. Ale neboj, nebude to trvat dlouho a znova si tě vychutnám, protože znám tvou osobnost a tvé slabé stránky.

Pokud máte podobné zkušenosti a potřebujete pomoct, tak mě nebo Evču můžete kontaktovat.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik