Rozvod s narcistou

Poslední aktualizace: 31 July 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

Prvním krokem k tomu, abyste svého protivníka v soudní síni rozebrala, je vědět, proti čemu stojíte. Ve znalostech je síla. Když proniknete do mysli Narcisty, můžete předvídat jeho další krok a přechytračit ho na každém kroku.

Narcisté mají jednu slabinu - jsou předvídatelní.

Úvodní fáze rozvodu vstupuje do vašeho vědomí mnohem dříve, než se soudní řízení skutečně uskuteční. Před tím, než se zapletete do jakéhokoli právního souboje, je třeba provést podrobný průzkum. Bez ohledu na délku vašeho vztahu, se tento jedinec nyní jeví jako cizí. Existence osoby, kterou jste kdysi považovala za dobře známou, je nyní zpochybněna.

Mnozí lidí má tendenci hledat rychlou odpověď na otázku, jak u rozvodu zvítězit nad Narcistou, aniž by věnovali dostatek času plnému porozumění způsobu, jakým Narcisté přemýšlí o lásce a válce. Nemůžete svého oponenta porazit, pokud mu skutečně nerozumíte.

  👉 Přidejte se do naší podpůrné skupiny pro zneužívané lidi narcisty, kde se bavíme o rozvodu s narcistou a sdílíme své zkušenosti a prožitky.   

Jakmile porozumíte jejich myšlení a jednání, můžete proti nim obrátit jejich vlastní jed. Cesta k tomu nebude jednoduchá, avšak cena za mír se rozhodně vyplatí.

Rozvod je jednou z nejtraumatičtějších zkušeností, které můžete prožít.

Rozvod s Narcistou eskaluje problémy, kterým by člověk za běžných okolností nemusel čelit. Tato bytost vás postupně tak vyčerpává, až si ani neuvědomíte, jak jste se změnila. V době, kdy pochopíte, že váš partner je Narcista, jste pravděpodobně již emocionálně i materiálně vyčerpaná, zbavena sebedůvěry a závislá na něm jak finančně, tak citově. Bohužel právě v této době je potřeba být silnější než kdy jindy.

Když si uvědomíte, že rozvod je nevyhnutelný, musíte jednat rychle. To je velmi obtížné, jelikož současně procházíte fází smutku nad koncem manželství. Vyrovnání se s touto ztrátou je samo o sobě náročné. Přitom se musíte připravit na to, co se stane jednou z nejtěžších bitev vašeho života.

Osoba, která by vás měla chránit, se nyní stala vaším protivníkem. Uprostřed svého zármutku musíte být chytří a neprodleně jednat.

Narcista se od prvního dne seznámení postavil na první místo. Máte co dohánět.

Narcista vás pravděpodobně dokázal ochotně přimět k tomu, abyste se vzdala své finanční nezávislosti tím, že vám prodal sen: představu, že můžete mít vše, co jste kdy chtěli, pokud mu dovolíte, aby vám velel.

  • "Starat se o tebe bude pro mně radost."
  • "Zůstaňte doma, nechci, abys pracovala, peněz máme dost."
  • "Vzdej se svého současné pozice, vytvořím pro tebe něco lepšího".
  • "Neinvestuj do dalšího vzdělávání. Já ti poradím a pomůže"
  • "Nedělej si starosti s placením účtů."

Bylo vám uděleno povolení žít svobodný život. Nebo to alespoň tak na první pohled vypadalo. Kdo by nechtěl něco podobného? Je to srovnatelné s výhrou v loterii. Blízká bytost vám slíbí, že o vás bude pečovat a udělá vše, co vám na očích uvidí. Avšak cena, kterou je nutné zaplatit - a to aniž byste v daný moment věděla - je absolutní podřízení se každému jeho rozmaru.

👉 Zde najdete další články na téma rozvod s narcistou

Drsné předrozchodové probuzení

V okamžiku, kdy se vaše cesty rozcházejí, jste probuzena do kruté reality. Záměrně se vás snažil připravit o vaši minulou identitu. Ocitla jste v roli poddané bez ničeho. Vaše kdysi vzestupná kariéra je nyní pouhou vzpomínkou. Kdysi jste byla nezávislá a cílevědomá.

Co se stalo?

Dříve jste měla situaci pod kontrolou. Kdy došlo k této změně?

Pokud máte přístup k účtům, je to pravděpodobně pouze k těm, které chce, abyste měla. Vytvořil ve vás dojem, že váš společný život je otevřenou knihou, ale je mnoho věcí, o kterých jste nevěděla.

Díky tomu, že vás udržoval v nevědomosti, bylo pro narcistu jednoduché skrývat a rozptylovat majetek bez vašeho vědomí. Během manželství to byla jejich zábava.

Po vašem rozchodu chce zajistit, aby v manželském majetku zůstalo co nejméně k rozdělení. I kdybyste žili pohodlný život se všemi materiálními věcmi, po kterých byste mohli společně toužit, nějak se při rozvodu přizná, že jste oba chudí.

👉 Přečtěte si článek: Na co si dát pozor při komunikaci s narcistou v přítomnosti právníků a soudce

Chtějí, abyste dospěla k závěru, že si nemůžete dovolit být bez něj, takže zůstanete ve špatném manželství - a oni budou mít větší kontrolu než kdykoli předtím. Mnoho narcistů předstírá, že jsou na mizině, když se jim to hodí. (Jiní zase předstírají, že jsou bohatí.)

Občas se stává, že někteří narcisté na oko vypadají bohatí a úspěšní, ale je to jen pozlátko a podvod. Dům je zadlužený. Auta jsou na leasing. Penzijní účty jsou zatížené půjčkami. Kreditní karty jsou přetížené. Státu se dluží peníze na daních. Studentské půjčky ještě nebyly splaceny.

Ale navenek to vypadalo, že máte všechno.

Bohužel, materiální věci byly pouze iluzí úspěchu. Narcista zanechává přelud všude, kam přijde. I když hospodařil s domácími financemi, teď vás obviňuje za to, že jste bez peněz. Tvrdí, že jste byla finančně nezodpovědná, neschopná nebo jste nepřispívala a jen natahovala ruku. Dokonce jste po něm chtěla i peníze na nákupu v nejdražších obchodech s oblečením a dovolenou v 5* hotelu, i když jste věděla, že na to nemáte peníze. Manipulovala jste ho, aby si půjčil, protože jste mu vyhrožovala odchodem (Vše to jsou lži, na které musíte být připravena. Narcista dokáže říkat ještě horší věci.).  

Má na to důkaz. Nakupoval jídlo pro sebe i pro vás a vy jste snědla to vaše (přitom jste uvařila společnou večeři) a pak jste jedla i to jeho. I když na sáček napsal své jméno a vložil ho do poličky, která patřila jen jemu. Neměl žádné soukromí a vám nebylo cizí mu brát jeho věci (například těstoviny na oběd pro děti). 

Kromě toho, že má narcista pevnou ruku nad finančním majetkem, má také výhodu, pokud jde o psychické trauma, které rozvod provází. Nikdy si k vám nevytvořil citovou vazbu. Důvod, proč mohou pokračovat normálně dál a pokračovat ve svém každodenním životě poté, co se vaše cesty rozejdou, spočívá v tom, že k vám nikdy nebyl citově připoután. Zatímco běžní lidé truchlí nad ztrátou manžela/manželky, ať už byl/byla jakkoli dobrý/dobrá.

Prvním krokem je sestavení podpůrné sítě. Ta zahrnuje vaši rodinu a přátele, odborníka na duševní zdraví, finančního poradce, rozvodového kouče a právníka.

Chcete se dozvědět více informací, mít možnost se zeptat a naučit se, jak se rozejít s narcistou a zvítězit? 

👉 Přidejte se do naší podpůrné skupiny pro zneužívané lidi narcisty

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik