Jak fungují psychopati na pozici ředitelů

Poslední aktualizace: 25 May 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Nejlepší obranou proti temnému umění psychopatické manipulace je porozumět tomu, jak psychopati přemýšlí a vidí svět.

👉 Přečtěte si článek, ve kterém shrnujeme skvělou knihu Hadi v oblecích

Mít za šéfa psychopata je emočně vyčerpávající a psychicky vysilující. Psychopati na pozicích ředitele fungují podle parazitického vzorce: analýza-manipulace-opuštění.

Jejich jediným cílem je dosáhnout svých vlastních zájmů a přitom neváhají obětovat ostatní. Pokud máte psychopatického šéfa, pravděpodobně jste již zažili jejich manipulativní techniky a způsob, jakým se snaží ovládat vaše myšlení a chování. Je důležité si uvědomit, že takové chování není normální. Tento článek vám pomůže porozumět, jak psychopati fungují, a využívají každou příležitost, aby nad vámi měli moc a kontrolu.

💡 Pokud nejste vyškolený a pověřený odborník, tak nikdy nikoho neoznačujte za psychopata. Sdílené informace jen využijte k uvědomění, že s takovým člověkem musíte jednat a jeho chování se vám jeví v mnoha aspektech jako psychopatické.

Poznej sám sebe víc, než tě zná psychopatický šéf

Psychopati mají temnou dovednost - poznat svou oběť. Poznejte sebe víc, než oni vás. Čím více se budete znát a být napojeni na sebe, tím méně moci nad vámi budou mít. Psychopati mají schopnost rychle identifikovat a využít slabiny svých obětí. Proto je důležité, abyste se snažili poznat sami sebe co nejvíce, abyste byli schopni rozpoznat své vlastní slabiny a pracovat na jejich zlepšení.

Každý z nás má nějaký spouštěcí mechanismus (stimulanty emoční a psychické reakce), který psychopat dokáže využívat k tomu, aby od vás získal to nejlepší

Když budete mít pevný základ a budete se cítit silní, bude pro psychopaty těžší najít způsob, jak vás ovládat a manipulovat s vámi. Proto je klíčové být napojeni na sebe a pracovat na svém vlastním rozvoji.

Čím jste pro psychopata užiteční?

"Proč si vybral zrovna mě?" Možná právě proto, že jste citliví, empatičtí a lidé vás mají rádi. Možná také proto, že jste chytří a nejvyšší vedení vidí váš potenciál. Většinou se jedná o váš přístup k informacím a významným lidem v rámci firmy.

Psychopati mají jedinečný talent zahrát na strunu vašeho soucitu, využijí vaší velkorysosti, důvěřivé povahy a ochoty sloužit druhým lidem. Budou vám lichotit a přimějí vás, abyste jim nějak pomohli získat to, co chtějí a pak vás zesměšní a nakonec odkopnou jako kus špinavého hadru.

Co ode mě skutečně chce?

Vždy poslouchejte svou vnitřní moudrost. Lidé, kteří měli možnost pracovat s psychopatem, si do svých deníků zapisovali na začátku vztahu: "Láká mě to, ale mám pocit, že mě nakonec nějak využije pro svůj prospěch." Přestože napsali tato slova, stejně udělali to, co psychopat chtěl.

Varovný signál

Na první pohled se následující chování může zdát správné, ale z dlouhodobého hlediska je to predátorská manipulace. Představte si situaci, že vás někdo z kolegů obviní z něčeho, co není pravda, nebo vás dokonce urazí sprostým slovem. Vy zajdete za svým šéfem, abyste tento konflikt nahlásili a získali podporu. Váš nadřízený řekne: "To snad ne!" Vy hned začnete mít pocit, že vás chápe a má stejný pocit jako vy z této situace. Predátorský šéf vám bude naslouchat a vy v domnění, že je na vaší straně mu budete svěřovat své největší obavy a klíčové informace, které v budoucnu pravděpodobně až téměř jistě vyžije pro vmanipulování společného vztahu.

Takové chování ze strany nadřízeného může být na první pohled zdánlivě správné, ale z dlouhodobého hlediska se jedná o predátorskou manipulaci. Pokud vám šéf ukazuje pochopení a naslouchá vašim problémům, může se zdát, že máte podporu a můžete mu důvěřovat. Avšak ve skutečnosti může být jeho jediným cílem získat vaše důvěrné informace a využít je proti vám v budoucnu. Proto je důležité být obezřetní a pečlivě volit, komu se svěříme se svými problémy.

3 vaše slabiny, které psychopati rádi zneužívají proti vám

Každý predátor pozná svou oběť a její slabiny. Můžete si být jistí, že mazaný psychopat zná vaše největší slabiny. Při práci s klienty nejen z podnikatelského světa jsem zjistil, že rádi využívají tři slabiny:

Co je na vás špatně?

Každý z nás na sobě vidí nějaké chyby a nedostatky. Psychopati je velmi obratně rozpozná a dá vám najevo, že vás přijímá takové, jací jste a nakonec bude tvrdit, že má podobné chyby jako vy. Tím si vytvoří psychopatické pouto. Může se jednat o to, že jste příliš tlustí, hubení, introvertní, osamělí atd.

Co vám schází?

Každému z nás něco schází. Přesvědčení, že něčeho méně, než bychom měli mít, zabarvuje náš způsob bytí a jednání. Proto když se před námi zjeví někdo, kdo je naladěný na naší notu a nabízí nám, že nám chybějící věc dodá, tak jsme ochotni pro to udělat cokoliv.

Pokud je to příliš dobré na to, aby to byla pravda, pak to tak pravděpodobně je.

Stáváme se psychicky, emočně a někdy i fyzicky zranitelní, protože se často bezhlavě vrhneme do rukou někoho, kdo je až příliš ochotný nám pomoci. Může to být láska, sebedůvěra, pochopení, vzrušení nebo úspěch.

Čeho se bojíte?

Všichni máme okamžiky, kdy máme obavu a pochyby. Klademe si otázky a spekulujeme, jak se dané věci vyhnout. Může to být intimita, setkávání s lidmi, vystoupení na pódium před veřejností atd.

Psychopaté tyto obavy identifikují a poskytnou jim důležité informace k tomu, aby vás v budoucnu vystavili situacím, kdy nad vámi budou mít moc a kontrolu.

Je důležité si uvědomit, že strach je přirozenou reakcí na nejistotu a nové situace. Nicméně, nechat se ovládat tímto strachem může vést k pocitu bezmocnosti a neschopnosti řešit problémy. Pokud máte obavy z něčeho konkrétního, zkuste si s tímto tématem více pohrát a hledat možnosti, jak se s tím vypořádat. Pokud se vám zdá, že vaše obavy jsou příliš silné a brání vám v běžném fungování, může být užitečné obrátit se na odborníka. Je důležité si uvědomit, že nikdo nemá právo vás vystavovat situacím, které vám způsobují nepříjemné pocity nebo ohrožují vaše zdraví či bezpečnost.


Doporučená kniha: Babiak, Paul, a Robert D. Hare. Snakes in Suits: When Psychopaths Go to Work. 1st paperback ed. New York, NY: HarperCollins, 2007. (v češtině: Hadi v oblecích)

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik