Jak vybrat dobrého právníka pro rozvod s narcistou či psychopatem

Poslední aktualizace: 31 July 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Mnozí narcisté používají jeden trik - zablokují vám možnost najmout si dobrého rozvodového advokáta. Udělají cokoliv. Odříznou vás od peněz a setkají se s advokáty z těch nejlepších kanceláří dříve než vy, a tím pádem si ho už nemůžete najmout. To neznamená, že by si mohli dovolit nejlepšího advokáta, ale jen se s ním setkají a vy si už nemůžete najmout ani nikoho jiného z jeho advokátní kanceláře kvůli možnému střetu zájmů.

👉 Rychlý odkaz na kontrolní seznam (PZN: pokud jste členem podpůrné skupiny pro oběti nacismu, máte slevu 50%. Stačí se přihlásit do komunity, kde najdete slevový kód.

Buďte rychlejší než on. Sežeňte si seznam renomovaných právníků a všem zavolejte. Ptejte se přátel, kolegů a lidí v naší podpůrné skupině pro oběti narcismu. Shromážděte seznam těch nejlepších a všem zavolejte. Budou vás mít v evidenci, a tím ho zablokujete od těch, které chcete vy.

Vyberte si důvěryhodného a silného právníka

Budete potřebovat opravdu silného právníka, který rozumí problematice vysoce konfliktních lidí, narcismu a psychopatii. Potřebujete někoho, kdo bude schopný vypracovat strategii.

Vyberte si právníka, kterému budete důvěřovat. Pozor na naivní nebo slepou důvěru. Důvěryhodný člověk není ten, který si myslí, že je důvěryhodný, ale ten, kterého považujete za důvěryhodného. Důvěryhodný člověk je člověkem integrity, autentický, kompetentní a má zájem o váš zájem.

Důvěryhodnost nelze získat, ale musí se budovat, protože vychází z mého charakteru a kompetentnosti, nikoliv skrze vychloubání, pomlouvání a strach z toho, že nebudu důvěryhodný.

Když začnete právníkovi důvěřovat, tak mu důvěřujte. Narcista se bude snažit, abyste svému právníkovi nedůvěřovali.

Najděte si právníka, který je ochotný se dohodnout, než vytvářet další spory a přilévat olej do ohně. Váš narcista se postará dostatečně drama během soudního sporu, proto nemáte zapotřebí, abyste někoho podobného měli vedle sebe.

👉 Přečtěte si článek: Rozvod s narcistou

Nikdy si nenajímejte právníka bez předchozího setkání. Nesmíte se cítit pod tlakem zavázat se k žádnému, s nímž byste na 100 % nespolupracovali. Jakmile se s nimi setkáte, nechte vaše úsudky na ráno - ráno moudřejší večera. Když ráno budete cítit, že je to ten pravý, tak počkejte ještě jeden den. Využijte i svalového testu na odhalení vaší vnitřní moudrosti. Nezapomeňte, že v této fázi mají v podstatě v rukou vaši budoucnost, proto je důležité umět si vybrat ne na základě emocí, ale své vnitřní moudrosti a jeho autentické důvěryhodnosti.

Hlavně si nenajímejte advokáty, kteří jsou narcisté

Jak to poznáte? Narcisté nejsou schopni empatie vůči komukoliv a obzvláště ne vůči obětem nějakého násilí v manželství. Oni sami žijí v pocitu, že jsou obětí všech, proto když budete mluvit, že váš muž je ten zlý a vy oběť, tak nehne ani brvou a bude lhostejný. Možná budete mít pocit, že hájí vašeho manžela, než aby vás podporoval.

Sledujte varovné signály. Právníci narcisté vás nakonec budou považovat za ubohé, slabé a nebude se za vás chtít prát.

Advokát, který není zasvěcen do machinací narcisty, vám nebude schopen adekvátně poskytnout právní poradenství. To je zvláště důležité, pokud se jedná o děti, protože narcisté jsou známí tím, že se dopouštějí rodičovského odcizení. Během úvodní schůzky s právníkem se zeptejte na jeho přístup k narcistickým osobnostem při rozvodu. Právník, který rozumí narcistické poruše osobnosti, může navrhnout mediaci, ale pouze pokud je vysoce strukturovaná a prosazuje pevné hranice. Vodítkem, které naznačuje, že právník rozumí NPD, je to, že vám doporučí, abyste se vyhnuli jakékoli komunikaci, která by mohla být potenciálně výbušná. Bude se starat o veškerou komunikaci týkající se rozvodu u soudu. Rovněž vám doporučí, abyste si začali vést důkladné záznamy o dohodách, výhrůžkách nebo nebezpečných činech, pokud jste tak ještě neučinili. V podstatě si nebudou dělat iluze o tom, že je třeba vás co nejlépe zabarikádovat před zneužíváním ze strany narcisty, a zaujmou aktivní, ale diplomaticko-pragmatický postoj.

Sheri Hellerová, autorka, licencovaná klinická sociální pracovnice

Chcete získat seznam otázek, které se máte ptát svého právníka?

Na základě zkušeností, studií a sdílení našich členů v podpůrné skupině pro oběti narcismu jsme sestavili okruhy otázek, na které se ptát vašeho právníka. Mezi ně patří:

- Iniciační otázky pro potenciální právníky. Ukázka:

  • Můžete se podělit o svůj styl práce? Zaměřujete se na útok nebo obhajobu?
  • Jste žralok? Pomůžete mi dostat mého bývalého? (Toto je záludná otázka. Pokud odpoví ano, zvažte ukončení schůzky. Žraločího právníka nedoporučuji. Narcisté si vždy najímají žraločí slizké právníky, kteří udělají cokoli, aby vyhráli. Pokud se pustíte do boje s právníkem, který se řídí svým egem, hry nikdy neskončí. Nejlepší je mít asertivního právníka, který ví, jak bojovat, a přesto je nezačíná.)
  • Vytváříte si strategii pro rozvod?
  • Pracovali bychom na tom společně?
  • Jak se strategie aktualizuje podle toho, co se objeví?
  • Jak moc budete reagovat na výzvy?
  • Jaká je nejlepší obrana? (Dobrá odpověď by byla, že je porazíte pravdou, papírovými stopami a zákonem).
  • ...

- Otázky ohledně ceny a provizí.

- Otázky ohledně jejich znalostí sousedního systému.

- Otázky ohledně vysoce konfliktních rozvodů.

- Otázky ohledně jejich týmu.

- Otázky ohledně komunikace.

- Otázky ohledně poruchy osobnosti.

- Otázky ohledně toho, jak a kde začít.

- Odpovědi na otázky, které je potřeba sledovat, pokud na vás manžel podal žalobu.

- Odpovědi na otázky, které je potřeba sledovat, pokud na vás nebyl podán návrh na rozvod.

Získejte desítky let zkušeností lidí a právníků, kteří si tím vším už prošli a vědí, na čem fundamentálně záleží a co je skutečně důležité.

🙏 Mám zájem  (PZN: pokud jste členem podpůrné skupiny pro oběti nacismu, máte slevu 50%. Stačí se přihlásit do komunity, kde najdete slevový kód.)   

Tento seznam vám poskytne základní uvědomění, jak moc je váš rozvod citlivé téma, a jak moc důležité je mít kvalitního právníka. Začnete chápat, jak skutečně dobrý rozvodový právník pro vysoce konfliktní rozvody vypadá, jak ho poznat a na co si dát pozor.

Nepodceňujte výběr dobrého právníka. Váš rozvod nemusí být peklem, kdy všechno necháte vašemu narcistovi jen abyste měla klid. Dokud vás s narcistou bude něco spojovat (děti, firma, majetek, pozemky atd.), tak pravděpodobně až téměř jistě klid jen tak mít nebudete. Proto dobrý právník může udělat z dlouhodobého hlediska velký kus práce z budoucnosti.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik 

comgate