Milostné bombardování - první fáze narcistického zneužívání

Poslední aktualizace: 28 August 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Všechno začíná milostným bombardováním. Najednou potkáváte lásku svého života. Je to pocit, který se odlišuje od všeho, co jste předtím zažil. Euforie jako žádná jiná. Jste zamilovaný až po uši jako puberťák. Fyzicky i emočně se sblížíte s tímto narcistou. Šeptá vám do ucha sladká slova. Překvapuje vás odvážnými gesty. Neustále vám prohlašuje svou neochvějnou oddanost. Nádherné výlety, romantické večeře, dárky jen tak a nekonečné rozhovory o všem i o ničem. V této fázi můžete očekávat záplavu komunikace: ranní romantické zprávy a neustálé posílání zamilovaných obrázků.

Počáteční fáze tohoto milostného bombardování může trvat týdny, měsíce nebo dokonce roky. Narcista udržuje tuto hru tak dlouho, jak považuje za nutné, aby vás dostal do pasti a mohl aktivovat druhou fází svého zneužívání. Pro narcisty je láska nástrojem manipulace. Rozdává ji jako drogu.

Když dealer chce, aby se někdo stal závislým na jeho droze, poskytne mu první dávku zdarma. Je to malá ochutnávka temné strany, svádění k tomu, jak dobře se může člověk cítit pod vlivem. Tak vytvářejí závislost. Příjemce drogu přijímá a věří, že může kdykoli přestat, ale nemůže. Nakonec udělají cokoli pro svou dávku. Zničí se zevnitř, jen aby se cítili naživu. Milostné bombardování od narcisty využívá stejný princip závislosti.

Narcistický cyklus zneužívání: milostné bombardování -> domněnky -> znevažování -> odkopnutí -> háčkování

Vstoupí do vašeho života a nabídnou vám vše, co jste kdy chtěli. Vaši představu o budoucnosti vám podávají na zlatém podnosu. Zní to příliš dobře na to, aby to byla pravda. Vaše instinkty vám říkají, že to nemůže být pravda. Víte, že je s tím spojené riziko, ale přesvědčujete se, že není na škodu dát tomuto vztahu šanci. Brzy se na něm stáváte závislí. Je to extáze. Uděláte cokoli, abyste si narcistu udrželi ve svém životě. Nemůžete se ho nabažit. Jdete do toho naplno.

Jakmile se zapletete s narcistou, všechno ostatní ve vašem životě zbledne ve srovnání s tím, jak se opájíte touto novou zkušeností. Jejich náklonnost je neuvěřitelně silná. Ničíte sebe a vše, co máte rádi, jen aby jste měli svého narcistu po svém boku. Vaše emoční pohoda je jimi řízena a vy už bez svého "narcistického" partnera nedokážete fungovat (stejně jako narkoman nedokáže fungovat bez své drogy).

Počáteční fáze vztahu s narcistou jsou vzrušující. Toto období je nejsilnější zbraní v arsenálu narcisty. Doslova si vás k sobě připoutá, aby nad vámi měl kontrolu a moc.

Co je cílem milostného bombardování?

V období milostného bombardování (někdy nazývané jako bombardování láskou) se narcista usilovně pokouší podkopat vaši nezávislost. Nutí vás, abyste se vázali na zdánlivě malicherné a neškodné věci, čímž zvyšuje vaši loajalitu vůči sobě. Nakonec, když vás má pevně v rukou, objevíte, že souhlasíte s věcmi, které byste nikdy neudělali. Odevzdáte mu kontrolu. Děláte ústupky, aby byl spokojen. Převezme rozhodování o všem, zatímco vás však lichotivě ujišťuje, že jste s tím dobrovolně souhlasili.

Jste úplně očarováni a ochotni udělat cokoliv. Je pro vás obsedantně důležité trávit s narcistou co nejvíce času. Nedbáte na varování přátel, že už nejste tím, kým jste bývali. Nechcete slyšet pravdu. Ignorujete nepříjemné pocity, protože nechcete čelit nepříjemné realitě. Odmítáte jakýkoli nesoulad s vytvořenou iluzí romantické lásky, protože si uvědomujete, že to je příliš rychlé a příliš intenzivní. Nikdo jiný vás nechápe tak, jak vám rozumí váš narcista.

Narcista o vás hovoří jako o své spřízněné duši. Celý život čekal na to, až potká vás. Doposud jen přežíval, protože jste mu chyběla. Každá píseň nebo zpět ptáků mu připomíná vaší krásu. Tvrdí, že do té doby, než vás potkal, nikdy nezažil skutečnou lásku. Jste tak odlišní a lepší než jejich psychopatický bývalý partner. Věříte mu.

Zdravý rozum vás varuje před lidmi, kteří se příliš rychle sblíží.

Příběhy, které vám naservíruje, vám napovídají, že jeho láska k vám je výjimka ze všech ostatních pravidel. Sociopati se do vašeho života nepropracují tím, že se projeví jako chladnokrevná, sobecká monstra, kterými ve skutečnosti jsou. Dostanou se tam tím, že vypadají mile a roztomile. Zlo vždy přichází v přestrojení. Ďábel si lidi nezíská tím, že ukáže své rohy. Naopak, předstírá, že je vším, co jste kdy chtěli, takže zanedbáte všechny ostatní kolem sebe a podlehnete pokušení. Jsou jako zakázané ovoce v ráji.

Narcista se k vám dostane jako nejkrásnější, nejšarmantnější, nejroztomilejší a nejcharismatičtější člověk, kterého jste kdy potkali. Jako mistři manipulace hrají na vaše specifické touhy a potřeby. Narcista, přestože je sám emocionálně nedostatečně vyvinutý, **má neuvěřitelnou schopnost vědět, co ostatní chtějí slyšet**. Jsou jako červy, kteří vyhledají vaše nejhlubší touhy a přizpůsobí se popisu vašeho ideálního partnera. Předstírají, jako by se celý jejich svět točil kolem vás. Je to lichotivé a je těžké se nenechat nachytat. Zahrnují vás pozorností, něhou a chválou vašich předností.

Malují vám vzdušné zámky dokonalého království.

Pro narcisty je nesmírně jednoduché předvádět toto divadlo, protože nedokáží být autentičtí o své neautentičnosti. Napodobují osobnost toho, kdo je v danou chvíli středem jejich zájmu. Vytvářejí si masku. Jediné, co vidíte, je nádherný člověk, který je příliš dokonalý, než aby byl skutečný. Jsou vším, co jste hledali, ale to jen proto, že přebírají vaše chování a napodobují vše, po čem toužíte. Mohou napodobovat vaše zvyky a pracovní etiku. Mohou předstírat vaše zájmy a přetvařovat se, že sdílí vaše koníčky. Všechno je to jen iluze.

Nezamilovali jste se do narcisty, ale do sebe sama.

Vaše nejhlubší sny a touhy se realizovaly přímo před vašima očima. Byli jste oklamáni někým, kdo předstíral, že je váš dokonalý protějšek, a podmanil si vaši identitu. Jste svou vlastní duševní polovinou. Vy jste tím, kdo do vztahu vnesl všechno krásné. Vy jste tím, kdo vytvořil tu falešnou osobnost, kterou narcista během vztahu s vámi předváděl. Pozoroval vás a stal se tím, kým si myslel, že chcete, aby byl.

Pro vás je to láska. Pro nacistu je to o moci a předstírání

Jakmile pocítí, že jste zamilované až po uši a on má jistotu, začne jeho maska dokonalé spřízněné duše pomalu sklouzávat, ale vy budete dělat, že to nevidíte. Tato fáze může nastat těsně, než půjdete k oltáři nebo až po několika letech.

Narcista si nechává na přechod do další fáze manipulace - znevažování - spoustu času. Je si vědom, že čím déle to vydrží, tím více si později může dovolit. Kromě toho si často užívá hry zvané milostné bombardování. I když nejsou schopni projevovat skutečnou náklonnost, může to pro ně být ideální způsob, jak si "vychutnat" pocit zamilovanosti.

Narcisté se neustále obávají, že nejsou dostatečně dobří, a tak si tuto fází narcistického zneužívání doslova užívají, protože jim konstantě poskytujete potvrzení, jak jsou úžasní, jedineční a dokonalí. Stáváte se jejich narcistickou zásobárnou.

Narcista je naprosto neschopný kohokoliv milovat. Milují jen domněnku o tom, jací jsou. Narcisté nedokážou milovat, protože láska je doménou těch, kdo jsou autentičtí a zranitelní. Což narcisté neumí.

Myslíte si něco jiného?

Oni se skutečně neumí být zranitelní, ale dokáží se velmi dobře zranitelně přetvařovat. Rádi si hrají na oběť a nevinné. Vyvolávají v ostatních lidech pocit viny a lítosti, což jim zajišťuje získání větší pozornosti a moci.

Mohou vyprávět, jak jsou citliví, jaká traumata zažili a jaké bolesti jim byly způsobeny. "Ubohý já" je typickým příkladem z narcistické příručky. Usilují o vyvolání soucitu. Zoufale se pokoušejí prokázat svou emocionální hloubku. Někteří jdou tak daleko, že předstírají nemoci nebo truchlí nad ztrátou. Tyto chorobné a perverzní bytosti využijí váš soucit, aby nad vámi získaly kontrolu. To vše je součástí jejich pečlivě upředené hry, jejímž cílem je otevřít vás, abyste odhalili svá nejhlubší a nejtemnější tajemství, která samozřejmě využijí proti vám, až přijde správný čas.

I když občas můžete pochybovat o tom, s jakým monstrem jste se spojili, musíte vědět, že to všechno bylo úmyslné. Byla to pečlivě sestavená hra, v níž jste byli milostným objektem. Vaše fantazijní role se brzy změní v dramatickou. Fáze přehnaného milostného bombardování byla navržena tak, aby přesně zjistila, po čem toužíte, dala vám to v hojnosti a později vám to ve fázi znevažování odebrala a získal nad vámi ještě větší moc a kontrolu.

Seriál: Fáze narcistického zneužívání

  1. Milostné bombardování
  2. Odkopnutí (připravujeme)
  3. Háčkování (připravujeme)

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik