Znevažování - druhá fáze narcistického zneužívání

Poslední aktualizace: 5 August 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Jakmile narcista zjistí, že jste mu naprosto oddáni a jste na něm závislí, začíná se od vás odcizovat. Tato fáze je daleko méně příjemná než "milostné bombardování", ale není dostatečně bolestivá, aby vás přiměla se s ním úplně rozejít. Stále vás zahrnuje drobnými projevy lásky a náklonnosti, které vám pomáhají vydržet, ale stále častěji je doplňuje projevy krutosti.

Fáze znevažování se vyznačuje především zmatkem. Cílem narcisty je, abyste o sobě začali pochybovat a nevěděli, co vám ve skutečnosti dělá. Použije gaslighting a bude se omlouvat za své špatné chování tím, že vás bude nepatrně obviňovat ze všeho, co udělal špatně.

Narcistický cyklus zneužívání: milostné bombardování -> domněnky -> znevažování -> odkopnutí -> háčkování

Gaslighting je nebezpečná forma manipulace, kdy je oběť úmyslně vedená k pochybnostem o svém vnímání reality. To je jeden z oblíbených triků narcistů. Snaží se vás přesvědčit, že jste neschopní, hloupí a že děláte špatná rozhodnutí. Někteří narcisti to dovedou tak daleko, že se vás snaží přesvědčit, že jste se úplně zbláznili. Mohou vám dokonce naznačit, že byste měli vyhledat lékařskou pomoc. Bez ohledu na to, jak daleko váš narcista zajde, jeho cíl je vždy stejný: přimět vás, abyste pochybovali o svých vlastních schopnostech, a stali se tak na něm zcela závislí, co se týče vašeho přežití.

Každý narcista používá gaslighting. Je to jejich forma zábavy. Tato hra je navržena tak, abyste uvěřili, že jste blázen. Začnete pochybovat o svém zdravém rozumu a vnímání reality a přehodnotíte všechny své hranice. Narcista tak získává ještě větší kontrolu.

Jak se dělá gaslighting

Mezi typické techniky gaslightingu patří:

1. Zlehčování situací: Narcista vás přesvědčí, že reagujete přehnaně. Udělá něco špatného a pak vás z toho obviní nebo se tváří, že to, co udělal, nebylo zas tak hrozné. Podle nich je nepřiměřená a nadměrná pouze vaše reakce. Tímto způsobem vás učí, že vaše pocity jsou neplatné a že je potřeba je potlačit, abyste se vyhnuli konfliktu.

2. Popírání a zkreslování: Narcista vám tvrdí, že jste situaci nebo rozhovor špatně pochopili. Pokud se ho zeptáte na jeho tvrzení, očekávejte na oplátku výbušnou reakci. Začnete přijímat jejich líčení skutečnosti za pravdu, i když víte, že se mýlí, jen abyste nevyvolali hádku. Čím víc jim to dovolíte, tím více budou jejich popisy reality zkreslené.

3. Odvádění pozornosti: Narcisté se starají jen o sebe, až na momenty, kdy se dostanete do sporu. Pozornost se rychle přesune od toho, co udělali, k vaší reakci. Pokud nejde o vaši reakci, pak o to, jak vás někdo jiný ovlivňuje k nelichotivému chování. Jedná se o další taktiku, jak se od ostatních distancovat. Každopádně se pozornost přesouvá od jejich chybného jednání k vašemu "nevhodnému" chování.

4. Stereotypizace: Narcista vás může zařadit do nějaké kategorie. "Všichni jako ty se chovají tímto způsobem." Může říkat věci jako: "Všechny ženy jsou šílené" nebo "Všichni muži jsou hlupáci". Jedná se o dehonestaci, abyste se cítili nedůležití. Jste jedni z mnoha. Nejste nijak výjimeční. Posílají vám zprávu, že jste nahraditelní a snaží se vás tak nenápadně provokovat, abyste se snažili je uklidnit a dokázat, že nejste jako ostatní. Psychologicky se přepnete do obranného režimu ve snaze získat je na svou stranu.

5. Naznačování, že potřebujete pomoc: Narcista vám rychle naznačí, že máte duševní nebo emocionální poruchu, která způsobuje, že se vztekáte nebo špatně zpracováváte informace. Možná potřebujete kurzy zvládání hněvu, možná pijete příliš mnoho nebo máte problémy s pamětí. Bez ohledu na to, co tvrdí, hlavní pointa je v tom, že jste rozbití a potřebujete opravit. Snaží se vám pouze pomoci. Vy jste ti, kdo způsobují zmatek, protože s nimi nespolupracujete.

Gaslighting sahá od jemných snah přesvědčit vás, že se ve věcech mýlíte, až po naprostou nepřátelskost. Chovají se, jako by tuto těžkou pozici přijali pro vaše vlastní dobro. Musí být zlí, aby vás vytrhli z této falešné reality, ve které se nacházíte. Ironií je, že jediná falešná realita je ta, kterou vytvořili oni. Pod pláštíkem starostlivosti se stávají nesnesitelně povýšení a nadutí.

Když se začnou nudit a chtějí se trochu pobavit, vytvoří situaci, ve které se jim podaří vyvolat gaslighting. Aby to nevypadalo příliš krutě, prokládají to technikami, které používali ve fázi milostného bombardování. Narcista může například navrhnout, abyste si spolu doma dali romantickou večeři. Pro větší efekt se dokonce zmíní, jak moc se na ni těší. Prostřete stůl, připravte jejich oblíbené jídlo a oblečte si něco speciálního. Přijdou domů z práce a řeknou vám, že už jedli. Vy tomu nerozumíte. Vynaložili jste všechno to úsilí na jejich naléhání a oni na to zapomněli?

Ne.

To je jednoduchý způsob, jak vás znevažovat. Hrají na vaše pocity, abyste se cítili zbyteční a nevážení. Možná vás z toho obviní a řeknou, že jste nerozuměli jejich plánům, nebo vám připomenou, že jim není třeba nic připravovat, protože jsou dospělí. Pokud to uděláte znovu, naznačí, že byste měli jít na terapii, abyste zvládli svůj "úzkostný" problém.

Velmi často říkají:

  • Špatně jsi to pochopila.
  • Tohle jsem ti nikdy nenavrhoval, a pokud ano, tak určitě ne na tento večer.
  • Pochybuji, že bych ti tohle někdy řekl, s tebou se mi nechce sedět u jednoho stolu.
  • Tobě vadí, že pracuji? Kdo si myslíš, že zaplatí tvé utrácení a vyhazování peněz?
  • Musíš mě začít poslouchat, co ti říkám. Pořád dokola ti dávám najevo, že mě neslyšíš.
  • O co ti vlastně jde? Chceš mě ponížit, znevážit a dělat ze mě blázna?
  • Přeháníš to, nic se nestalo.

Není žádná šance, že byste v této situaci vyhráli. Místo toho skončíte tím, že se cítíte vinni za to, že jste se cítili zraněni. Stáváte se hlavním viníkem v jejich očích. Abychom to řekli jasně, žádná z těchto taktik není spravedlivá. Narcista má skutečně jediný cíl, a to vás znevažovat, aby mohl udržet kontrolu.

Seriál: Fáze narcistického zneužívání

  1. Znevažování
  2. Odkopnutí (připravujeme)
  3. Háčkování (připravujeme)

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik