Proč je tak těžké říkat narcistům ne?

Poslední aktualizace: 5 August 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

Proč je tak těžké říkat ne
Naučte se říkat ne

Nejen lidé v narcistickém vztahu mají problém říkat "ne". Pokud patříte mezi velmi citlivé a empatické lidi, pravděpodobně s každým "ne" máte pocit, jako byste byli sobci nebo špatní lidé. Možná vás napadne, že vás nebudou mít rádi nebo pro ně nebudete dost důležití. Někteří klienti sdílejí, že je vždy napadne, že když řeknou ne, tak nejsou potřební.

Většina z nás, když říká ne, se cítí provinile. Až na narcisty. Oni mohou říkat ne, ale vy si nesmíte dovolit s nimi nesouhlasit.

Protože nechcete mít s vinou nic společného, bojíte se říkat NE. Je tu ještě jeden důvod, proč se bojíte říkat NE. Když cítíte vinu, narcisté toho hned využijí a sníží vaši úroveň vědomí na stud. Stud je ten nejhorší stav vašeho bytí. Stud ale nemá nic společného s tím, co jste udělali. Stud je následkem hrubého chování druhé osoby a přerušení ontologického spojení, čemuž se říká interpersonální most.

První lekce z kurzu: Umění říkat NE 👇

👉 Získejte kurz: Umění říkat NE: Pochopte svůj strach a objevte sílu autenticity

Chcete porozumět tomu, proč se skutečně bojíte narcistům říkat ne a naučit se techniku efektivní ANO-NE-ANO, díky které dokážete elegantně a účinně říct autentické NE?

Připravili jsme pro vás doslova transformační online audio kurz, díky kterému porozumíte tomu, kde se ve vašem dětství vzal strach a pocit viny, když jste řekli NE a proč nyní říkáte ANO, i když byste raději chtěli říct NE.

Proč máme problém říkat ne?

Jestli máte malé děti (my s Evčou máme tři - Emily, Katie, William), tak si možná vzpomenete, že kolem 1,5 roku se děti naučí jasně říkat "ne". Říkáme tomu "období vzdoru". Někteří rodiče říkají, že je to strašné období, ale pravdou je, že je to velmi zásadní období ve vývoji dítěte.

"NE" se naučíme říkat dříve, než se naučíme říkat "ANO".

Víte proč? Když nevíte, jak říct "NE", tak vaše "ANO" by nic neznamenalo.

Každé malé dítě má dvě základní potřeby:

O citovém poutu hodně hovoříme v našem podcastu, proto si ho poslechněte nebo si přečtěte knihu: Citové pouto. V tomto kurzu slovem autenticita myslíme stav, kdy jsme v kontaktu sami se sebou. Zásadní stav, kdy jsme plně sebevyjádření a jsme ve spojení se svým já.

Zásadní moment v našem životě

Představte si situaci, kdy se vaše dítě chce dívat na tablet nebo si dát sušenku těsně před obědem. Vy řeknete, že je to důrazně NE. Dítě pozná, že to myslíte skutečně vážně a začne se vztekat. Na tom není nic špatného. Proč by se nemohlo vztekat? Avšak vy jste vyrostli v rodině, kde se rodiče neustále hádali, zuřili a křičeli na sebe. Máte doslova hrůzu ze vzteku.

Někteří psychologové, poradci a autoři tvrdí, že by se malé děti měly nechat o samotě vyvztekat, dokud to nepřejde.

My tento názor nezastáváme. Co tím vlastně vašemu dítěti říkáte? "Když se vztekáš, nejsi pro mě...". Sami si doplňte, co vás napadne. Někdo říká: "dost dobrý, neoblíbený, nepříjemný...". Jinak řečeno, dáváte svému dítěti poselství, že ho nepřijímáte a nemáte ho rádi, protože se vzteká. Když to budete dělat dost často, tak si dítě může vybrat, jestli bude autentické a naštvané, anebo si vybere citové pouto a být milované. Co myslíte, že si téměř všechny děti vyberou?

Citové pouto.

Jako malé dítě si nemůžete dovolit přijít o citovou vazbu, protože by to znamenalo pomyslnou "smrt". Kdo by vás nakrmil a ochránil? Tímto způsobem se učíme potlačit své já - svou autenticitu.

Problém s říkáním NE vzešel z potřeby přežít a zvolení si citového pouta před autentičností. Gabor Maté

Jedná se o strategii na zamezení selhání, díky které si jako malé děti myslíme, že přežijeme. Bohužel zůstaneme malými dětmi i v době, kdy bychom měli být dospělí, a tak žijeme malý život s myslí malého dítěte.

Tyto traumatické události nejsou naším vědomím rozhodnutím. V ideálním případě chceme našim dětem předávat informace, aby věděly, že jejich sebevyjádření neohrožuje naše vzájemné citové pouto. Takto se vychovávají zdravé děti, které umí vytvářet a rozvíjet zdravé vztahy.

Proč je tedy tak těžké říkat narcistům ne?

Jak už víte z našich podcastů, PDF dokumentů a blogových příspěvků, narcisté rádi vytvářejí takzvanou "mlhu" (z anglického FOG). Jedná se o pocit strachu, povinnosti a viny. Manipulují s vámi a vychovávají si vás tak, abyste měli silný pocit viny, strachu a povinnosti, když neuděláte to, co chtějí, nebo se o ně nebudete zajímat a oni ve vašem životě nebudou tím nejdůležitějším. Je tu jedna výjimka, kterou tvoří tzv. Ignorující narcismus (poslechněte si náš podcast).

Ať už narcisté nebo psychopaté, rádi útočí na vaše osobní já, společenské já a vaši pověst. Systematicky a neustále se snaží druhým lidem ukazovat, jak nejste kompetentní a loajální. Miroslav Sázovský

Když vám slovo "NE" přináší strach, jde jen o ryzí sebeobranu. Když chcete říct "ne", útočíte tím sami na sebe. Ta vina, kterou cítíte, je způsob, kterým krotíte sami sebe, abyste se necítili provinile, kdybyste řekli "ANO", i když vnitřně cítíte "ne".

Narcisté jsou doslova závislí na tom, že jim nedokážete říct "ne". Pokud nedostanou "ANO", tak zuří, vztekají se a udělají vše proto, aby jste řekli "ano", i když to ve výsledku pro ně není důležité a vlastně ani nevědí, proč se kvůli tomu tak rozčílili. Každopádně jim to udělá dobře.

Narcisté vás na počátku vztahu zahrnou "láskou". Dalo by se říct, že vás zahrnou spíše předstíráním lásky. Jinak řečeno, ve vás aktivují citové pouto a vy se přirozeně vzdáváte své autentičnosti. Začnete klidně jíst vajíčka se slaninou, protože jim to ráno chutná. Přestanete chodit na pravidelná setkání s vašimi přáteli, protože narcista prahne po tom být s vámi a nedokáže si představit, že bude bez vás ani vteřinu (přestože se znáte pár týdnů a ve skutečnosti je celý den v práci, v posilovně a se zákazníky na večeři).

Nikdy vám narcista neřekne: "Buď sama sebou. Chovej se asertivně. Tak se mi líbíš mnohem víc."

Naopak, narcisté budou říkat: "Jsi sobec. Jestli půjdeš, tak se už nevracej. To ti na našem vztahu vůbec nezáleží?"

Dopad toho, že neumíme říkat NE

Naše přirozená snaha udržet si citovou vazbu na úkor přirozenosti (autentičnosti, svého sebevyjádření - to, kým skutečně jsem), je často zdrojem zášti, chronických nemocí atd.

Pokud se bojíme nebo neumíme říkat ne, můžeme mít problémy s autoimunitním systémem. K autoimunitnímu onemocnění dochází, když lidé nevědí, jak říct NE.

Díky naší praxi moc dobře víme, že si nikdy z minuty na minutu nedokážeme říct: "Teď už budu jen autentický!" Možná se vám to povede, ale stačí jedna narcisovo zuřivá scéna, trik s lítostí nebo jiná manipulativní technika a vaše tělo opět zamrzne a zavalí vás pocit strachu, viny a povinnosti napravit situaci, za kterou si musíte, ať chcete nebo ne, převzít odpovědnost, jelikož narcista toho není schopen a vy nechcete další dny, týdny a měsíce prožívat to peklo, kterého jste za poslední roky už měli dost.

Přečtěte si článek: Naučená bezmoc obětí narcismu

Chcete se naučit, jak říkat NE a transformovat svá dětská ontologická omezení?

Připravili jsme pro vás krátký, ale velmi účinný online kurz, ve kterém vás naučíme, jak si uvědomit, co vás blokuje a omezuje v říkání ne. Získáte několik cvičení, která vás krok za krokem povedou k tomu, abyste si mohli proměnit způsob, jakým vnímáte svět a jak v tomto světě nedokážete říkat NE.

👉 Náš kurz: Naučte se říkat NE i před vaším narcistou vás naučí říkat ANO svému pravému já.

Pamatujte si: "Vždy, když něčemu řeknete NE, tak jste něčemu jinému řekli ANO."

Chcete se autenticky naučit říkat NE?

Ano, Mirku a Evčo, chci 🙏🤩

Chci získat kurz 🙏

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik