Toxicita v rodině a jak ji poznat

Poslední aktualizace: 24 May 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

Toxické vztahy jsou těžkým břemenem, který může negativně ovlivnit kvalitu našeho života. Odhalit toxické vztahy v rodině může být obtížné, protože s členy rodiny máme úzký vztah a jejich chování považujeme za normální.

Jak poznat toxické vztahy v rodině?

Existuje několik znaků, které by vás měly upozornit na rodinné toxické prostředí. Prvním a nejzjevnějším znakem je, že se necítíte pohodlně v přítomnosti určitých členů rodiny. Mohou vás nutit k pocitu, že musíte být opatrní, mluvit opatrně nebo se obávat kritiky. Toxické vztahy také mohou být charakterizovány neustálým konfliktem a hádkami, které nejsou vyřešeny a pouze se hromadí.

Dalším znakem toxických vztahů v rodině může být pocit: "nejsem pochopen (vyslyšen)" nebo respektován.

Pokud se v rodině necítíte jako platný člen, nebo pokud vám ostatní nepřipouštějí stejné množství důležitosti, může to být znak toho, že máte toxický vztah.

Přítomnost toxických vztahů v rodině může být obtížné rozpoznat, zejména pokud jsou naší součástí od malička a vnímáme je jako normální součást našeho života. Nicméně, existuje několik varovných signálů, které nelze přehlížet:

  • Neustálé konflikty: Pokud jsou v rodině časté konflikty, které nelze vyřešit a vyústí v řev, urážky, ignorování nebo odmítání komunikace, může to být znamení toho, že jsou vztahy toxické.
  • Manipulace a kontrola: Pokud se cítíme manipulováni nebo ovládáni členy rodiny, může to být další příznak toho, že jsou vztahy toxické. Manipulace může být jak verbální, tak i emocionální, kdy se snažíme změnit názor nebo rozhodnutí člena rodiny, aby vyhovovalo našim potřebám.
  • Nedůvěra: Pokud necítíme důvěru k členům rodiny a nejsme si jisti, zda se na ně můžeme spolehnout, je to znamení, že jsou vztahy toxické.
  • Nedostatek respektu: Pokud se necítíme respektováni členy rodiny, může to být další příznak toxických vztahů. Nedostatek respektu se může projevit v podobě urážek, ponižování, ignorování našich potřeb nebo dokonce fyzického násilí.
  • Omezování a ponižování: Pokud cítíme, že jsou naše potřeby a zájmy omezovány, abychom vyhověli potřebám členů rodiny, může to být další příznak toxických vztahů. Toto omezení může vést ke ztrátě identity a neschopnosti být sami sebou.

Pokud se v některém z těchto bodů poznáváte, tak pravděpodobně máte rodinné toxické prostředí a budete muset proměnit rodinné vztahy. Můžete začít nastavovat hranice, komunikovat o vašich pocitech a potřebách, hledat dohody a znova obnovit kulturu důvěry, respektu a podpoře. Pokud je situace příliš vážná a vy si nevíte rady, vyhledejte profesionální pomoc.

Jak na toxické vztahy v rodině?

Pokud jste zjistili, že máte v rodině toxické vztahy, budete muset jednat. Jedině akce něco může změnit. Prvním krokem je být upřímný sám k sobě a přiznat si, že problém existuje. Uvědomit si, že s vámi není nic špatně a jste v pořádku. Následně můžete začít pracovat na na obnově integrity vztahu a důvěry.

Začněte tím, že si stanovíte jasná pravidla a hranice.

To znamená, že stanovíte jasné hranice, co chcete akceptovat a co ne. Můžete například stanovit, že nebudete tolerovat určitý způsob komunikace nebo chování, které vám přináší bolest nebo nepohodlí.

Dalším krokem může být komunikace s ostatními členy rodiny o vašich pocitech a o tom, co si myslíte, že by se mohlo zlepšit. Je důležité, aby tuto konverzaci vedli všichni členové rodiny a mohli jste společně připustit, že jde o toxicitu.

Toxické vztahy v rodině mohou být velmi náročné a stresující. Může jít o vztahy s rodiči, sourozenci, dětmi nebo dalšími příbuznými. Proto je důležité porozumět tomu, jak se toxicita projevuje a co způsobuje.

👉 Poslechněte si náš podcast: 5 typů toxických partnerů. V tomto díle vysvětlujeme různé úrovně toxicity a nabízíme ke stažení test toxicity.

Existuje mnoho různých typů toxických vztahů v rodině, ale některé společné znaky zahrnují:

  • manipulaci,
  • vydírání,
  • kritizování,
  • ponižování,
  • zneužívání.

Tyto vztahy mohou vést k:

  • nízkému sebevědomí,
  • deprese,
  • úzkosti,
  • a dalším duševním problémům.

Nastavte si hranice s toxickými členy rodiny

Jedním z nejdůležitějších způsobů, jak řešit toxické vztahy v rodině, je nastolení hranic.

Musíte stanovit jasné hranice, díky kterým definujete, co je a není přijatelné chování. Dále si za nimi musíte stát a prosazovat je. Pokud je vztah s někým příliš toxický a nezlepšuje se, je nutné přemýšlet o omezení kontaktu nebo dokonce o ukončení vztahu. V tom případě vám doporučujeme navštívit stránku www.rozchazeni.cz.

Je také důležité najít podporu u přátel, rodiny nebo terapeuta či zkušeného kouče. Může být obtížné se s takovými problémy potýkat sám, a tak je důležité najít si prostor pro sdílení svých pocitů a získání nových perspektiv.

Další způsob, jak se s toxickými vztahy v rodině vypořádat, je naučit se řešit konflikty. Doporučujeme vám poslechnout si podcast: Rande č. 4 - konflikty. Umění řešit konflikty zahrnuje schopnost poslouchat a respektovat názory druhých, vyjádřit své emoce a stanovit dohody. Pozor na kompromisy.

Kompromis je prohra - prohra.

Nakonec byste měli být sami sobě oporou a mít na paměti, že nejste zodpovědní za chování druhých. Pokud se snažíte změnit vztah s toxickou osobou, musíte si být vědomi, že změna se nemusí vždy podařit a že ne vždy můžete kontrolovat, jak druhá osoba reaguje. Především pokud se jedná o narcisty, tak téměř nemáte možnost jakékoliv proměny.

Toxické vztahy v rodině mohou být těžké a náročné, ale pokud se s nimi budete potýkat s odhodláním a pomocí podpory druhých, můžete začít budovat zdravější vztahy s těmi, kteří vám jsou nejbližší.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik