Co je inverzní gaslighting

Poslední aktualizace: 24 May 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Inverzní gaslighting je v psychologii relativně nový termín, který popisuje jev, kdy oběť gaslightingu začne pochybovat o svém zdravém rozumu nebo vnímání reality, ale paradoxně pachatel se stane tím, kdo začne pochybovat o svém vlastním vnímání reality.

V tradičním gaslightingu pachatel manipuluje s vnímáním reality obětí takovým způsobem, že oběť začne pochybovat o své paměti, úsudku nebo příčetnosti. Při inverzním gaslightingu se však manipulace obrací proti zneužívajícímu a on začne pochybovat o svém vlastním vnímání reality.

Například si představte situaci, kdy násilník tvrdí svému partnerovi, že na nějakou situaci reaguje přehnaně a že to on je příčinou problémů ve vztahu. Zpočátku může mít oběť pochybnosti o sobě a zpochybňovat, zda jsou její pocity oprávněné. Pokud si však oběť nadále stojí za svým a prosazuje své pocity, může násilník pocítit, že to oběť přehání nebo způsobuje problémy ve vztahu, což ho vede k pochybnostem o vlastním smyslu pro realitu.

Inverzní gaslighting může být pro násilníka obzvláště škodlivý, protože jde proti jeho cíli udržet si nad obětí moc a kontrolu. Může být také známkou toho, že oběť je stále silnější a sebevědomější ve svém vlastním vnímání reality.

Příklad inverzního gaslightingu z firemního prostředí

Představte si, že zaměstnanec má nadřízeného, který často kritizuje jeho práci, i když většina lidí v týmu je s ní spokojená. Postupně se zaměstnanec začne cítit nesvůj a začne si být jistý, že jeho práce není dostatečně dobrá. Pokud však zaměstnanec trvá na svém a brání svou práci, může se stát, že nadřízený začne pochybovat o své vlastní schopnosti posoudit kvalitu práce a začne se ptát, zda kritika byla opravdu oprávněná. Tím dojde k situaci inverzního gaslightingu, kdy se původní manipulace s cílem ovládnout zaměstnance vymkne z kontroly a nadřízený sám začne pochybovat o své vlastní schopnosti a ztrácí tak svoji pozici moci.

Inverzní gaslighting, ačkoli není tak často diskutovaný jako tradiční gaslighting, je důležitým jevem, který si zaslouží pozornost. Především proto, že může ukazovat na větší sebeuvědomění a sebeobranu obětí manipulace.

Jestliže se oběť inverzního gaslightingu stává silnější a sebejistější, může tato změna pomoci při hledání opory u přátel, rodiny nebo terapeutů, kteří ji podpoří a pomohou jí v procesu uzdravení. Je důležité, aby oběti manipulace věděly, že nejsou samy a že jejich pocity a vnímání reality jsou oprávněné.

Pokud se někdo stane obětí inverzního gaslightingu, je důležité se naučit rozpoznávat tento jev a hledat podporu a pomoc, která je nezbytná k zotavení. Především je důležité poslouchat své pocity a intuici a nechat se vést vlastním vnímáním reality.

Je také důležité zdůraznit, že inverzní gaslighting není omluvou pro špatné chování pachatele. I když pachatel může začít pochybovat o svém vlastním vnímání reality, stále nese zodpovědnost za své jednání a za škodu, kterou způsobil. Je potřeba, aby pachatelé gaslightingu i inverzního gaslightingu nalezli cestu k nápravě a hledali pomoc, aby mohli zlepšit své chování a vztahy s ostatními.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik 

comgate