Co je metoda žlutá skála při jednání s narcistou

Poslední aktualizace: 24 May 2023 | Napsal: Miroslav Sázovský

undefined

Metoda "žlutá skála" je komunikační strategie, která může pomoci v interakci s narcisty, zejména v kontextu společného rodičovství. Tato metoda je odvozena od metody "šedé skály", ale zahrnuje přidání zdvořilosti do komunikace, což jí dodává přátelštější, vřelejší a přívětivější vzhled. Metoda "šedá skála" se zaměřuje na minimalizaci interakce s narcisty tím, že se omezí na nezbytnou logistiku a zprávy bez emocí.

Bonusová nahrávka:

Rozdíl mezi žlutou a šedou skálou

Hlavním rozdílem mezi metodami "žlutá" a "šedá skála" je způsob, jakým je komunikace zahájena a udržována. Metoda "šedá skála" se zaměřuje na minimalizaci interakce s narcistou tím, že se omezí na nezbytnou logistiku a zprávy bez emocí. Na druhou stranu, metoda "žlutá skála" zahrnuje zdvořilost a respekt v komunikaci, což jí dává teplejší a přívětivější ráz.

Proč je metoda "žlutá skála" lepší a kdy je lepší "šedá skála"

Metoda "žlutá skála" může být lepší volbou, když je potřeba udržet zdvořilý a respektující vztah s narcistou, zejména v situacích, kde je důležitá spolupráce, jako je pracovní prostředí nebo společné rodičovství. Tato metoda vám umožní prezentovat se v dobrém světle a zachovat klidné prostředí bez konfliktů a emocí.

Na druhou stranu, metoda "šedá skála" může být lepší volbou, když je potřeba minimalizovat interakci s narcistou kvůli nepříjemnému chování nebo manipulativním taktikám. Tato metoda vám umožní udržet se vzdálenější od narcisty a minimalizovat vliv na vaše emoce a myšlení.

Je důležité si uvědomit, že volba metody závisí na konkrétní situaci a na vašem cíli. Pokud se snažíte udržet dobrý vztah s narcistou, metoda "žlutá skála" může být lepší volbou, ale pokud se snažíte minimalizovat interakci s narcistou, metoda "šedá skála" může být efektivnější.

Příklad ze života:

Ve vaší kanceláři pracuje narcistický kolega Petr, který se neustále chová dominantně a snaží se ovládat ostatní. Jana, která s Petrem sdílí kancelář, se rozhodne použít metodu "žlutá skála", aby se vyhnula konfliktům a zlepšila pracovní prostředí.

Při interakcích s Petrem se Jana soustředí na zdvořilost a respekt. Když Petr začne mluvit o svých úspěších, Jana neignoruje jeho příspěvky, ale místo toho ho zdvořile pochválí a poté změní téma na pracovní záležitosti. Tímto způsobem se Jana vyhne konfrontaci a zároveň ukazuje úctu k Petru.

Následující přepisy ukazují různé Petrovo manipulativní techniky a Jany vědomé odpovědi. Je důležité si uvědomit, že manipulace jako je například gaslighting je taktika, kdy se jedna osoba snaží ovlivnit myšlenky, emoce a vnímání druhé osoby s cílem kontroly a moci. Použití metody žlutá skála v této situaci může být obtížné, ale stále je možné zachovat zdvořilost a respekt při minimalizaci interakce s narcistou. 

Ukázkové použití metody: ŽLUTÁ SKÁLA

Petra a Jana pracují v kanceláři a sdílejí společný prostor. Petr je narcistický kolega, který se často snaží ovládat ostatní a dominovat nad nimi. Jana se rozhodla použít metodu žlutá skála při interakcích s Petrem, aby minimalizovala konflikty a zlepšila pracovní prostředí.

Jana: Ahoj, Petře. Jak se máš??

Petr: Skvěle, jak jinak. Měl jsem dnes úžasné prezentace s našimi partnery a všechno šlo podle plánu.

Jana: To je skvělé, moc tě za to gratuluju. Chtěla jsem se tě ale zeptat na ty výkazy práce, které potřebuji pro dokončení našeho projektu. Můžeš mi je poslat, prosím?

Petr: Jasně, pošlu ti je hned teď. Ale musím říct, že tyhle výkazy práce jsou maličko nudné a nezáživné, oproti tomu, co já dnes zažil.

Jana: Rozumím ti, ale myslím si, že jsou důležité pro dokončení našeho projektu. Takže bych ti byla moc vděčná, kdyby ses na ně mohl podívat.

Petr: No dobře, pošlu ti je. Ale co kdybychom si raději promluvili o něčem zajímavějším, než jsou ty nudné výkazy práce? Třeba bychom mohli jít spolu na oběd a já ti povím o tom, co všechno se mi podařilo dnes vyjednat.

Jana: Díky moc za nabídku, ale bohužel dneska nemůžu. Musím dokončit několik důležitých úkolů. Můžeme si ale klidně promluvit později.

Petr: Jasně, samozřejmě. Těším se na to. Ať se ti dneska daří v práci.

Jana: Díky, to si vážím. Ať se daří i tobě.

Ukázkové použití metody: ŠEDÁ SKÁLA

Jana: Ahoj, Petře. Potřebuju poslední verzi výkazů práce na náš projekt. Můžeš mi je prosím poslat?

Petr: Ano, pošlu ti je hned. Ale musím říct, že tohle je docela nuda. Raději bych si povídal o něčem zajímavějším.

Jana: Rozumím, ale musíme si dát pozor, abychom se drželi našich pracovních povinností. Takže bych ti byla vděčná, kdyby ses na to mohl co nejdřív podívat.

Petr: No dobře, pošlu ti to. Ale co kdybychom si raději promluvili o něčem zajímavějším, než jsou ty výkazy práce? Třeba bychom mohli jít spolu na oběd a já ti povím o tom, co všechno se mi podařilo dnes vyjednat.

Jana: Díky moc za nabídku, ale bohužel to dneska nepůjde. Mám spoustu práce a musím se co nejvíc soustředit na dokončení projektu.

Petr: Rozumím. Tak dobře, pošlu ti ty výkazy práce. Už se na to těším, až si zase budeme moci povídat.

Jana: Díky, budu se na to také těšit. Měj se dobře.

Ukázkové použití metody: CO NEJMENŠÍ KONTAKT

Jana: Dobrý den, Petře. Potřebovala bych poslat poslední verzi výkazů práce na náš projekt. Můžeš mi je prosím poslat?

Petr: Ano, pošlu ti je hned. Ale musím říct, že bych raději mluvil o něčem zajímavějším.

Jana: Rozumím, ale musíme se držet našich pracovních povinností. Takže bych ti byla vděčná, kdyby ses na to mohl co nejdřív podívat.

Petr: No dobře, pošlu ti to. Ale co kdybychom si raději promluvili o něčem zajímavějším, než jsou ty výkazy práce?

Jana: Promiň, ale musím se soustředit na svou práci a potřebuji mít klid na mysli, abych mohla co nejlépe pracovat.

Petr: Rozumím. Tak dobře, pošlu ti ty výkazy práce. Ať se ti daří v práci.

Jana: Děkuji, měj se dobře.

Ukázkové zvládnutí rozhovoru metodou ŽLUTÁ SKÁLA, když narcista používá GASLIHTING

Je důležité si uvědomit, že gaslighting je manipulační taktika, kdy se jedna osoba snaží ovlivnit myšlenky, emoce a vnímání druhé osoby s cílem kontroly a moci. Použití metody žlutá skála v této situaci může být obtížné, ale stále je možné zachovat zdvořilost a respekt při minimalizaci interakce s narcistou.

Jana: Ahoj, Petře. Potřebuji poslat poslední verzi výkazů práce na náš projekt. Můžeš mi je prosím poslat?

Petr: Jistě, ale když se bavíme o našem projektu, musím říct, že mám pocit, že jsi v poslední době trochu nevýkonná. Možná bys mohla pracovat trochu tvrději, abychom se dostali tam, kde potřebujeme být.

Jana: Rozumím ti, ale myslím si, že pracuji tvrdě a dávám do toho všechno, co můžu. Takže bych ti byla vděčná, kdyby ses na to mohl co nejdřív podívat.

Petr: No dobře, pošlu ti to. Ale musím říct, že jsem překvapená, že se nesoustředíš více na práci. Měla by sis uvědomit, že tohle je tvá práce a že bys měla být více motivovaná.

Jana: Děkuji za názor, ale já se snažím pracovat tvrdě a být motivovaná. Nicméně se musím soustředit na práci, takže bych tě chtěla požádat o ty výkazy práce.

Petr: Jasně, pošlu ti je. A co kdybychom si raději promluvili o něčem zajímavějším, než jsou ty výkazy práce? Třeba o tom, jak bys mohla zlepšit své pracovní výsledky.

Jana: Děkuji za nabídku, ale zrovna nemám čas. Musím se teď soustředit na práci. Takže bych ti chtěla poděkovat, že mi pošleš ty výkazy práce. Měj se dobře.

Ukázkové zvládnutí rozhovoru metodou ŽLUTÁ SKÁLA, když narcista používá GASLIHTING + konverzační salát

Jana: Ahoj, Petře. Potřebuji poslat poslední verzi výkazů práce na náš projekt. Můžeš mi je prosím poslat?

Petr: Ano, pošlu ti je, ale musím ti říct, že tohle je jen jeden z mnoha úkolů, které musíme dokončit. Mám pocit, že se snažíš vyhýbat svým povinnostem a neplníš své pracovní úkoly tak, jak by sis měla.

Jana: To není pravda. Snažím se pracovat tvrdě a dávat do toho všechno, co můžu. Potřebuji ale ty výkazy práce, abych mohla pokračovat v práci na projektu.

Petr: Ano, jistě, výkazy práce ti pošlu. Ale musím ti říct, že mě trochu znepokojuje, jak se nesoustředíš na svou práci. Možná bys mohla být více motivovaná a dávat do práce více úsilí.

Jana: Myslím si, že se snažím pracovat tvrdě a dělat všechno, co je potřeba. Ale teď musím pokračovat v práci, takže bych ti chtěla poděkovat, že mi pošleš ty výkazy práce.

Petr: Samozřejmě, pošlu ti je. Ale musím ti říct, že se mi zdá, že nejsi schopná pracovat v týmu a spolupracovat s ostatními. Je důležité, abys se soustředila na svou práci a plnila své pracovní úkoly, jak by sis měla.

Jana: Děkuji ti za názor, ale já se snažím dělat svou práci co nejlépe. Pokud nemáš nic dalšího k tématu výkazů práce, tak bychom mohli ukončit tento rozhovor. Potřebuji se soustředit na práci.

Petr: Jistě, pošlu ti ty výkazy práce a doufám, že si uvědomíš, jak důležité je plnit své pracovní úkoly.

Jana: Děkuji ti, že mi je pošleš. A když už jsme u tématu pracovních úkolů, mohla bych se zeptat, jaký je tvůj názor na další úkoly na našem projektu?

Petr: No, myslím si, že bychom mohli pracovat na lepším plánování a organizaci našich pracovních úkolů. A navíc si myslím, že bys měla být více motivovaná a angažovaná v práci na projektu.

Jana: Děkuji ti za názor, ale já se snažím dělat svou práci co nejlépe. Pokud nemáš nic dalšího k tématu pracovních úkolů, tak bychom mohli ukončit tento rozhovor. Potřebuji se soustředit na práci.

Petr: Jistě, pošlu ti ty výkazy práce a doufám, že si uvědomíš, jak důležité je plnit své pracovní úkoly.

Jana: Děkuji ti, že mi je pošleš. Měj se dobře a zkusím zvážit tvůj názor na organizaci našich pracovních úkolů.

Naše podcasty na YouTube @evolucevztahu 

ZŘEKNUTÍ SE ODPOVĚDNOSTI: INFORMACE POSKYTOVANÉ V NAHRÁVCE NEBO TEXTU SLOUŽÍ POUZE PRO VZDĚLÁVACÍ ÚČELY A NENAHRAZUJÍ KLINICKOU PÉČI. O KONKRÉTNÍ RADY A POSTUPY SE PORAĎTE SE SVÝM TERAPEUTEM NEBO KOUČEM. TEXTY ČI NAHRÁVKY JSOU O EVOLUCI VZTAHŮ A OSOBNÍCH ZKUŠENOSTECH AUTORŮ.

NAHRÁVKY A TEXTY SE NEVZTAHUJÍ NA ŽÁDNOU KONKRÉTNÍ OSOBU A NEMĚLY BY SE POUŽÍVAT K OZNAČENÍ KONKRÉTNÍ OSOBY JAKO OSOBY TRPÍCÍ NARCISMEM, PSYCHOPATIÍ ATD. NENÍ UDĚLENO POVOLENÍ K ODKAZOVÁNÍ NA TENTO OBSAH NEBO HO PŘEPOSÍLAT, ZEJMÉNA K PODPOŘE TVRZENÍ, ŽE TVŮRCI TOHOTO OBSAHU VĚŘÍ NEBO PODPORUJÍ TVRZENÍ, ŽE KONKRÉTNÍ OSOBA JE NARCISTA ČI PSYCHOPAT. JEDNALO BY SE O NEOPRÁVNĚNÉ ZNEUŽITÍ OBSAHU A INFORMACÍ V NICH UVEDENÝCH.

Poslední články na blogu

Registrujte se & Získejte novinky

Budeme vám posílat informace o nových článcích, podcastech nebo službách, které nabízíme. Budete první, kdo bude vědět o blížících se online nebo živých událostech.

Evoluce vztahů

© 2023 Miroslav Sázovský | With ❤️ to Dorik